Yöllisiä ostoksia Tuirassa

Yöllinen Tuiran S-market. Kuva: Ella Vuokila

Läpi vuorokauden auki olevien ruokakauppojen ovet käyvät tiheään myös öisin. Monelle oululaiselle Tuiran S-market on lähin ympärivuorokautinen ruokakauppa. Öisille kauppalistoille päätyy muun muassa maitoa, urheilujuomaa ja pakastepizzaa.

Palelee ihan pipona, tai no, pipoa ei ole, mutta irokeesi löytyy. Täällä me asumme eri kerroksissa lasiovien takana tovereiden kanssa. Me kaikki olemme hyvin vähäsanaisia, nuoret asuvat tuolla alemmissa kerroksissa ja me vähän vanhemmat täällä ylempänä. Jotkut ikäloput saavat vielä oikein oranssin tarran otsaansa. Meitä on täällä vähän erilaisia, -värisiä ja -nimisiä. Meikäläisiä koristaa Suomen kartta, ja naapureilla on paidassaan jokin lehmän kuva. Tuossa vieressä asustavat sitten kaikki kermaviilit ja muut. 

Ei tämä maitopurkin elämä kovin erikoista ole. Meitä säilytetään auringonvalolta suojattuna, ja avattuna me säilymme jääkaapissa vain noin 3–4 päivää. Kaikki me kuitenkin olemme tänne jostain päin Suomea tulleet, ja jossain vaiheessa meitä tullaan täältä myös hakemaan. Pian tuleekin minun ja kahden kaverini vuoro lähteä.  

kdvmd
Jouni Sillanpää kävi yöllä maito-ostoksilla. Kuva: Ella Vuokila

“Olin neljä päivää kalastamassa Savonmaalla ja nyt olen menossa kotiin niin vaimo soitti, että pitäisikö hakea maitoa”, kertoo puoliltaöin Tuiran S-marketiin saapunut 68-vuotias Jouni Sillanpää

Öisin kaikki toimii kuten päivälläkin

Myöhäisestä ajankohdasta huolimatta S-marketin valot loistavat kirkkaina, kaupassa käy hurina ja asiakkaita on suurin piirtein saman verran kuin päiväsaikaan. Sillanpää on tullut kauppaan neljän kilometrin päästä ostamaan kolme litraa maitoa. Hän ei ole huomannut, että joistain tietyistä tuotteista olisi puutetta öisin. Sen sijaan ympäri kauppaa vilisee oransseja -30 %-tarroja. Sillanpään öiset ostokset eivät myöskään eroa hänen päivällä tekemistä ostoksistaan.

“Jos olen hereillä ja huomaan, että jotain puuttuu, niin ehkä lähden hakemaan, mutta en välttämättä, kun kerkeää hakemaan päivälläkin”, Sillanpää toteaa. 

Kun maitopurkit on napattu kainaloon, on niiden aika suunnata kohti kassaa. Matkalla kassalle ohi vilisee niin teepurkkeja, mehuja kuin jäätelöitäkin, mutta maidon lisäksi ei muuta Sillanpään mukaan kuitenkaan lähde. Kassalla Sillanpäätä odottaa 25-vuotias Eeva Tuomanen, joka on työskennellyt Tuiran S-marketissa hieman yli vuoden. 

Kassatyöskentely on osa Eeva Tuomasen monipuolista työtä. Kuva: Ella Vuokila.

Tuomanen työskentelee useimmiten kassalla, välillä istuen mustalla korkealla jakkaralla, välillä seisten. Kädessään Tuomasella on harmaat hanskat ja päällä tummansininen S-marketin työpaita. Tänään kassahihnalta kotiin lähtevät Sillanpään mukana nämä kolme maitopurkkia, mutta Tuomanen kertoo, että ainakin hänen yövuoroillaan useimmiten ostetaan urheilujuoma Osheeta sekä pakastepizzaa. Öinen asiakaskunta puolestaan vaihtelee sen mukaan, onko arki vai viikonloppu.

“Viikonloppuisin on semmoista juhlivaa kansaa, ja viikolla tulee aamuyöstä paljon baarityöntekijöitä tai aamuvuorolaisia. Arkena täällä on öisin aika hiljaista”, Tuomanen kertoo. 

Arkisia tuotteita haetaan kaupasta vuorokaudenajasta riippumatta. Kuva: Ella Vuokila

Hieman sujuvampaa, muuten normaalia

Tuiran S-marketin lisäksi Oulussa on ainoastaan kaksi muuta ympäri vuorokauden toimivaa päivittäistavarakauppaa: Kastellin sekä Kaakkurin S-marketit. Tuiran nykyinen S-market valmistui alkuvuodesta 2016, ja 24h-asiointi on ollut käytössä vuoden 2020 kesäkuusta alkaen. Yöllisen asioinnin mahdollisuus voi olla usealle ihmiselle myös helpotus. Esimerkiksi jos kokee sosiaalisten tilanteiden pelkoa, voi yöllä kaupassa käyminen olla helpompaa, kun asiakkaita on vähemmän. Öinen kauppareissu vie kuitenkin aikaa myös nukkumiselta. 

“Ei siitä yöllä kaupassa käymisestä hyötyä ole, kun siinä menee uniaika”, Sillanpää tokaisee vielä ennen lähtöään. 

Tuomasen mukaan Tuiran S-marketissa on käytäntönä, että jos yövuoroissa tulee turvaton olo, niin tarvitsee vain soittaa vartijalle, joka tulee sitten nopeasti paikalle. Yövuoroissa hänellä on ollut kuitenkin turvallinen olo. Lähinnä öisin täytyy vain vähän tarkemmin katsoa perään, jos kauppaan tulee vähänkään epämääräistä porukkaa. Kaiken kaikkiaan yölliset työvuorot tai kauppareissut eivät paljoa eroa päiväsaikaan tehdyistä vuoroista tai ostoksista. 

“No ainahan täällä on häppeninkiä, mutta ei mitenkään normaalista poikkeavaa ole ollut öisin”, Tuomanen toteaa. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*