Opiskelualan vaihto ei ole useimpien suunnitelmissa, mutta ei ole mitenkään harvinaista 

Mihka Pulkkinen on innoissaan uusista opinnoista. Kuva: Sáárákáisá Seurujärvi

Opiskelualan vaihtaminen ei usein ole suunnitelmissa, kun ensimmäisen kerran hyväksyy opiskelupaikan. Kuitenkin opintojen edetessä voi huomata, etteivät opinnot olekaan sitä, mitä kaipaisi. Opiskelijat voivat tehdä päätöksen ja pohdinnan alan vaihdosta yksin tai esimerkiksi opinto-ohjaajan kanssa. 

Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden, luonnonvaran ja viestinnän opinto-ohjaaja Erja Korhonen kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan aloittavissa ja vanhemmissa opiskelijoissa on joka vuosi muutama opiskelija, joka haluaa vaihtaa alaa. Korhosen mukaan tällainen on tavallista. Opiskelija ei välttämättä voi saada kaikkea tarvitsemaansa tukea opinto-ohjaajalta.  

“Ensisijaisesti opinto-ohjaajat pyrkivät tukemaan opiskelijaa nykyisissä opinnoissa, mutta opinto-ohjaajan kanssa voi keskustella siitä, mitkä seikat vaikuttavat haluun vaihtaa alaa”, Korhonen selventää. 

Opiskelija voi Oulun ammattikorkeakoulussa valita toisen alan kursseja vapaasti valittaviin opintoihin. Tällöin Korhosen mukaan uuteen alaan ei tarvitse vaihtaa tietämättä siitä mitään ja saa kokeilla, miltä ne opinnot tuntuvat. Korhonen muistuttaa, että myös avoimen kautta voi kokeilla uutta alaa.  

Alat voivat erota toisistaan kuin yö ja päivä 

Mihka Pulkkinen opiskeli Oulun yliopistossa kaksi vuotta kulttuuriantropologiaa, kunnes tajusi, ettei ala ole hänelle oikea. Hän haki tämän vuoden syksyn yhteishaussa Lappeenrantaan ensihoitajankoulutukseen ja pääsikin sinne.  

Kun Pulkkinen haki ensimmäistä kertaa yhteishaussa, hän ei ollut varma, mitä haluaisi opiskella. Mielessä oli käynyt ensihoitajan opinnot, mutta hän silloin totesi, ettei hoitajien palkkaus houkuttanut. Kun kahden vuoden aikana kulttuuriantropologian opinnot eivät maistuneet eivätkä edenneet, ajatukset palasivat takaisin ensihoitoon. 

“Päätös alan vaihdosta ei syntynyt yhdessä yössä, vaan on ollut pidemmän ajan pohdintaa. Nykyiset opinnot eivät oikein sujuneet, kaipasin enemmän käytännönläheisestä työtä. Nyt sitä tässä ollaan opiskelupaikan kanssa”, Pulkkinen kertoo. 

Ensihoitajan työ vaikuttaa hänen mielestään mielenkiintoiselta ja työpäivät olisivat keskenään erilaisia. Kulttuuriantropologian suhteen hän ei ollut varma minkälaista työtä hän olisi tulevaisuudessa tehnyt. 

Pulkkinen ei osannut kaivata apua pohdiskeluun alan vaihtoon liittyen vaan hän etsi itse tarvittavat tiedot netistä. Jotkin tiedot olivat vaikeammin löydettävissä kuin toiset. Esimerkiksi hän ei ole varma, kuinka paljon tai pystyykö laisinkaan lukemaan hyväksi kursseja edellisistä opinnoista, sillä ensihoito ja kulttuuriantropologia eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. 

Pulkkinen jää kaipaamaan ystäviä, joita on saanut Oulussa asuessaan. Kuva: Sáárákáisá Seurujärvi 

Opintotuen jatkuminen voi olla ongelma alan vaihtajille 

Opiskelualan vaihdossa ongelmia voi syntyä esimerkiksi opintotuen kanssa. Kelan mukaan käytössä on uuden tutkinnon laajuuden mukaiset tukikuukaudet, joista vähennetään jo käytetyt tukikuukaudet. 

Pulkkinen ei ole vielä huolestunut käyttämistään tukikuukausista ja kuinka ne vaikuttavat tulevaisuudessa.  

“Minulla on sellainen olo, että kyllä ne tukiasiat järjestyvät. Minulla on mennyt parin vuoden edestä opintotukea. Tiedän kuitenkin, että minulla on vielä tukikuukausia jäljellä, joten en halua nyt stressata asiaa, jota pitää käsitellä muutaman vuoden päästä”, Pulkkinen naurahtaa.  

Tehtävänä on vielä selvittää, kuinka hoitaa nykyisten opintojen päättäminen ja tietysti muutto. Muutto uudelle paikkakunnalle ja uusien opintojen aloittaminen tammikuussa ei jännitä Pulkkista. 

“En ole vielä oikein edes sisäistänyt, että aloitan opinnot ja muutan. On vielä niin monta askelta tehtävänä ennen kuin asia realisoituu”, Pulkkinen kertoo. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*