Tapiirin taidenäyttely osana hyvinvointiviikkoa – harrastejärjestöt auttavat jaksamaan

Oulun korkeakoulujen taidepiiri Tapiirin järjestämä vuosittainen näyttely pidettiin tänä vuonna osana Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO:n) järjestämää hyvinvointiviikkoa. Tapiirin puheenjohtaja Marketta Juolan mukaan harrastejärjestöt ovat olennainen tuki opiskelijoiden hyvinvoinnille. Hyvinvointiviikolla 20.-24.11. järjestettiin erilaisia opiskelijoiden hyvinvointia tukevia tapahtumia.

Näyttely oli nähtävillä yliopiston pääovien läheisyydessä, aiemmin näyttelypaikka oli ”karvaportaiden” tasanteella. Taidenäyttelyn aiheena oli kasvot, minkä monitulkintaisuuden ansiosta taideteokset olivat kaikki uniikkeja tulkintoja aiheesta. Näyttelyssä oli kuuden eri taiteilijan teoksia, yhtä taiteilijaa kohden töitä sai olla yhdestä kolmeen. Juolan mukaan taidepiirin osallistumismäärät näyttelyissä sekä viikoittaisissa tapaamisissa ovat palanneet suunnilleen ennalleen siihen, mitä ne ennen koronaa olivat. Aiempina vuosina näyttelyn alussa pidettiin avajaiset, mutta nyt kiireiden vuoksi niille ei ollut aikaa.

Harrastepiirien parissa koulustressi vähenee ja uusia ystäviä voi löytyä

Juola korostaa harrastejärjestöjen merkitystä ihmisten hyvinvoinnissa:

”Kun stressi painaa niin on tärkeää, että on aikaa irtaantua kouluhommista harrastuksen parissa.”

Ilman kannustavia ja säännöllisiä harrastejärjestöjen tapaamisia, harrastaminen voi jäädä aikaa vieviltä opiskeluilta toissijaiseksi. Ne tarjoavat alkoholitonta toimintaa ainejärjestöjen opiskelijabileiden tilalle. Harrastepiirit kokoavat eri aloilta usein saman kiinnostuksen kohteen omaavia ihmisiä ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua oman ainejärjestön ulkopuolisiin ihmisiin.

Tapiirin jäsen ja yksi taidenäyttelyn osallistuneista viihtyy taidepiirin tapaamisissa

Taideteoksista erottui selkeästi yksi muiden joukosta. Muut taidenäyttelyn teokset olivat ripustettavissa olevia lukuun ottamatta yhtä jalustan päällä olevaa moniulotteista teosta. Tapiirin varapuheenjohtajan ja arkeologiaopiskelija Sampo Sääksivuoren vanitas-tyylisessä asetelmassa yhdistyy Sääksivuoren kiinnostus arkeologiaa ja taidetta kohtaan:

”Pienempänä pääkallot olivat siisteintä mitä oli. Vielä siistimpiä kalloista sai, kun niille piirsi ylimääräisiä hammasrivejä,” kerrotaan työn nimessä.

Tapiirissa parasta Sääksivuoren mielestä on ihmisten tapaaminen ja mielenkiintoiset keskustelut, taiteen tekeminen tulee sivussa. Sääksivuori on Tapiirin hallituksen lisäksi myös Oulun yliopiston arkeologian opiskelijajärjestön Metelin hallituksessa mukana ja suosittelee hallituksessa toimimista kaikille.

Sampo Sääksivuoren teos osana Tapiirin taidenäyttelyä. Kuva: Jela Seppä

Tapiiri järjestää monenlaista toimintaa. Torstaisin neljästä kuuteen iltapäivällä jokainen taiteesta kiinnostunut voi tulla kahvila Hubin luokse tekemään vapaamuotoisesti omia taideprojektejaan, sekä tapaamaan muita ihmisiä. Viikoittaisten tapaamisen lisäksi on vakiintuneita tapahtumia, kuten ekskursio Oulun taidemuseolle, taide piknik, sketch walk, tapahtumat muiden harrastejärjestöjen kanssa, sekä erilaiset työpajat, kuten joulu- ja ystävänpäiväkorttipajat.

Juola harmittelee Tapiirin, sekä muiden harrastelijajärjestöjen ja muun koulun ulkopuoliseen toimintaan soveltuvien tilojen vähäisyyttä. Hän kokee, että Oulun yliopistolla olisi niiden tarjoamiseen hyvät mahdollisuudet Suomen suurimpana kampuksena:

”Olisi kiva, jos yliopisto pystyisi kannustamaan opiskelijoita opiskelun lisäksi myös hengailuun.”

Hänen mielestään yhteisöllisyys täytyisi huomioida tilojen käytössä jo suunnitteluvaiheessa:

”Yliopistoa kehittäessä pitäisi miettiä sitä että, miten se tukisi yhteisöllisyyttä.”

Hengailuun tarkoitettavat tilat lisäisivät yhteisöllisyyttä ja opiskelijoiden hyvinvointia.

Tapiirin tapaamispaikka Kahvila Hub ehtii sulkeutua ennen taidepiirin alkamista. Kahvilasta olisi muuten voinut ostaa syötävää tai juotavaa. Nyt opiskelijat joutuvat ottamaan omat evät mukaan, jos haluavat jäädä suoraan luennoilta. Juolan ja Sääksivuoren mukaan yliopistolla ei ole myöskään kunnollisia taidenäyttelyille tarkoitettuja ripustuspaikkoja. Tämän vuoden taidenäyttelypaikkakaan ei ole tarkoitettu alun perin niiden pitämiseen.

Tapiiri, kuten muutkin Oulun korkeakoulujen harrastejärjestöt ovat Oulun yliopiston ylioppilaskunnan (OYY) jäseniä, ja ovat riippuvaisia sen tukirahasta. OYY:n päätökset vaikuttavat siten harrastejärjestöjen säilymiseen. Tukirahan lisäksi järjestöt voivat kerätä maksuja osallistumismaksuilla eri tapahtumista. Tapiiri on halunnut pitää tapahtumat ilmaisina, jotta ne olisivat saatavilla kaikille. Tuloja se saa tukirahan lisäksi haalarimerkkien myynnistä.

Tapiiri aikoo osallistua yhteisötaideteoksella Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki-vuoteen.
Kuva: Jela Seppä

Tapiirin toimintaan voi tutustua Instagramissa @tapiiriry, facebookissa Oulun korkeakoulujen taidepiiri Tapiiri ry tai nettisivuilla http://tapiiri.art

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*