Kaamosväsymys voi pakottaa opiskelijan tarkastelemaan omaan jaksamistaan 

Kaamosväsymyksen kanssa ei tarvitse olla yksin, ystävistä voi saada tukea. Kuva: Sáárákáisá Seurujärvi

Syksyn ja talven pimeinä aikoina urheilu ei kiinnosta, motivaatio koulutehtäviä kohtaan on kadonnut sekä makeannälkä on läsnä. Nämä voivat olla oireita kaamosväsymyksestä, joka esiintyy noin 20–30 prosentilla suomalaisesta väestöstä, ja monet opiskelijat kaipaavat keinoja jaksamisen ja väsymyksen käsittelyyn loka-marraskuussa. 

Opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä yhdistys Nyytin ry:n asiantuntija ja kohtaavan verkkotoiminnan parissa työskentelevä Essi Rantanen kertoo, että yhdistys tietoisesti järjestää tähän vuodenaikaan webinaareja ja chatteja, jotka käsittelevät väsymiseen liittyviä aiheita. 

”Sanana kaamosväsymys ei ole noussut esiin, mutta opiskelijat kyllä mainitsevat väsymyksestä sekä esimerkiksi valon vähenemisen vaikutuksista”, Rantanen kertoo.  

Opintoihin kaamosväsymys voi vaikuttaa vahvasti. Opinnoista voi olla vaikea saada otetta, tehtäviä kasautuu ja jopa opintojen keskeyttäminen voi käydä mielessä. Rantanen kertoo, että voi olla hyvä ennakoida tai tiedostaa oma altistuminen kaamosväsymykselle. Tällöin opintoja suunnitellessa voi huomioida väsymyksen ja sen vaikutukset omiin opintoihin. 

Kun kaamosväsymys hallitsee oloa, saattaa ajatella, että terveellinen ruokavalio, uusi liikuntaharrastus tai reipastuminen auttaisivat. Väsyneenä uusista suurista elämäntapamuutoksista kiinni pitäminen voi kuitenkin olla haasteellista ja itseensä voi pettyä, kun tavoitteet eivät täyty. 

Rantasen mukaan myötätuntotaidoista on apua oman jaksamisen tiedostamiseen. Hän mainitsee, että on hyvä opetella olla itselleen armollinen. Oman olon äärelle on hyvä pysähtyä ja miettiä, mitkä ovat mahdollisimman pieniä tekoja, joilla omaa oloa voi parantaa. 

”Syksyn tulisi olla lempeämpää. Tällä hetkellä opiskelijat ovat muutenkin väsyneitä, mutta opintojen suhteen nyt tuntuu olevan kaikista kiireisintä”, Rantanen pohtii. Hän huomauttaa, että pimeänä aikana opintoväsymys voi viedä energiaa muualta. Arjen ja opintojen tasapainottaminen voi olla haasteellista. 

KAAMOSVÄSYMYKSEN HELPOTTAMISEEN ON MONIA KEINOJA 

Väsymyksen oireita voi helpottaa monin eri keinoin. Säännöllinen liikunta, terveelliset elämäntavat sekä itsestään huolehtiminen helpottavat väsymystä.  

On huomattu, että kirkasvalohoito on tehokas keino lievittämään kaamosväsymystä. Mielenterveystalo.fi neuvoo kirkasvalolamppua käytettävän päivittäin 1–2 tuntia, riippuen kuitenkin valon voimakkuudesta.  

Nyytin chatissa opiskelijat kertoivat toisilleen vinkkejä, joilla helpottaa kaamosväsymystä. Esimerkiksi kouluun voi kulkea kävellen tai pyörällä, jotta saisi edes hetken päivänvaloa.  Jos koulutehtävien kanssa ei pärjää, niin voi pyytää rohkeasti lisäaikaa. Opiskelijat ehdottivat myös ajanviettoa ystävien kanssa, sillä muutkin kärsivät kaamosväsymyksestä ja asian kanssa ei tarvitse jäädä yksin. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*