Jodelin ihastuskanavat rikkovat yksityisyyden suojaa, mutta ovat aktiivisessa käytössä 

Ihastuskanavat ovat osa korkeakoulukulttuuria ja näkyvät myös haalarimerkeissä. Kuva: Sáárákáisá Seurujärvi

Jodelin ihastuskanavilla ilmoitetaan ihastuksista tuntomerkkien kera. Tällaiset kirjoitukset loukkaavat yksityisyyden suojaa, joka on turvattu Suomen perustuslaissa. Yksityisyyden suoja on laaja ja käsittää esimerkiksi yksilön oikeuden yksityiselämään ja yksityisyyteen tietojenkäsittelyssä. 

Jodel on anonyymi keskustelusovellus, jossa voi lukea paikallisia kirjoituksia. Sovelluksen säännöissä kielletään yksityishenkilöiden tunnistamiseen johtavien henkilötietojen paljastamista. Sellaisia ovat esimerkiksi sosiaalisen median nimimerkit, lempinimet ja henkilöön keskittyvät kuvat. 

Monilla korkeakouluilla on omat ihastuskanavat. Ihastuskanavien kirjoituksissa on yleistä, että kuulutetaan esimerkiksi tietyn ainejärjestön hallitukseen kuuluvaa tai kuvaillaan henkilön tarkkaa pukeutumista. Tällöin henkilö on hyvin tunnistettavissa. 

Oulun yliopiston kanava on nimeltään “lipastoihastus” ja Oulun ammattikorkeakoulun kanava on “oamkihastus”. Kanaville ilmestyy päivittäin monenlaisia kirjoituksia, joissa kerrotaan oman ihastuksen tuntomerkit. 

Ihastuskanavat ovat lähtökohtaisesti positiivisia 

Cafe Hubissa istuskeleva kaveriporukka kertoo lukevansa ihastuskanavia. Heidän mielestään nämä kanavat ovat lähtökohtaisesti positiivisia ja hyväntahtoisia. Kaveriporukan yhdestä henkilöstä oli kerran kirjoitettu tarkkojen tuntomerkkien kera, ja hän tunnisti itsenä kirjoituksesta. 

“Autostani ja takistani oli kerran kirjoitettu tarkasti. En pahastunut kirjoituksesta ja se oli ihan mukavaa”, hän muistelee.  

He myös näkevät, ettei kanavalla kuulutetut ihastukset ole kunnollisia ihastuksia. Ne ovat pikemminkin kuulutuksia, jos joku on näyttänyt kampuksella ollessaan hyvältä tai on ollut mukava. He ovat huomanneet, että asiattomat ja liian tunnistettavat kirjoitukset eivät ole ihastuskanavilla yleisiä. Muut käyttäjät usein kommentoivatkin, jos jokin kirjoitus on liian tunnistettava. 

Käyttäjät itse moderoivat keskusteluja, jos kirjoitus on saanut tarpeeksi “alaääniä” tai ilmiantoja niin useamman moderaattorin päätöksellä keskustelu mahdollisesti poistetaan. Vaikka ihastuskanavat ovat yksityisyyden suojan ja Jodelin sääntöjen kannalta kyseenalaisia, niin ne ovat silti aktiivisessa käytössä, ja kanavilla on monia tuhansia seuraajia. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*