Oulun ensi- ja turvakodissa vietetään joulua kodinomaisesti – “Perheet kiitollisia järjestelyistä” 

Joulu näkyy turvakodin sisutuksessa. Kuva: Oskari Juntunen.

Oulun ensi- ja turvakodissa joulun ja uudenvuoden odotus on käynnissä. Juhlia vietetään ensimmäistä kertaa uusissa tiloissa Myllyojalla. Vuodesta 1999 saakka turvakodin ohjaajana toiminut Kristiina Takkula-Heikkinen kertoo, että joulun aika alkaa turvakodissa yleensä itsenäisyyspäivän tienoilla. 

“Joulu näkyy täällä jo monella eri tapaa, muun muassa adventtikynttilöiden polttamisen ja lumihiutaleiden teon muodossa. Lisäksi perheet ovat tehneet joulukortteja omaisilleen”, Takkula-Heikkinen avaa. 

Turvakodin seinällä on joulukalenteri, johon jokaiselle talon lapselle tulee päivittäin yllätys makeisten tai pienten lelujen muodossa. Myös aikuisille on jaettu omat normaalit joulukalenterit huoneisiinsa. 

Joulukalenteri piristää lapsien päiviä. Kuva: Oskari Juntunen. 

Joulusta pyritään luomaan mahdollisimman kodinomainen. Monille joulu on perhekodissa herkkää ja rankkaa aikaa henkisesti. Osa hakeutuu joulun aikaan kylään sukulaisille. 

“Perheet ovat silti erittäin kiitollisia joulujärjestelyistä. Joulupukin käynti, jouluruoka ja lahjat ovat tärkeitä asioita varsinkin lapsille. Aikaisempina vuosina olemme pystyneet järjestämään myös joulusaunan, mutta valitettavasti tänä vuonna tilojen vaihtumisen takia se jää välistä.” 

Lahjat ovat monipuolisia 

Turvakodin joululahjat tulevat monelta eri taholta. Yleisimmin ihmiset ostavat lahjakortteja kauppoihin tai tuovat lahjat valmiiksi paketoituna. Turvakoti ostaa myös itse lahjoja, joten kukaan lapsista ei jää ilman. Jokaiseen lahjaan lisätään jotain makeaa turvakodin puolelta. 

“Muistettavimpia lahjoja ovat mielestäni itsetehdyt. Joka vuosi ihmiset tuovat omatekemiään villasukkia ja vaatteita. Niistä jää aina hyvä mieli, kun ajattelee, kuinka kauan kyseinen ihminen on omaa aikaansa siihen käyttänyt”, Takkula-Heikkinen pohtii. 

Turvakoti tarjoaa mahdollisuuden jouluna niin yksinololle kuin ryhmässä olemiselle. 

“Ketään ei pakoteta huoneestaan pois, vaan monet haluavat nauttia esimerkiksi jouluruuan omassa huoneessaan. Halukkaille järjestetään muun muassa elokuvailtoja. Näihin sisältyy aina kunnon leffaherkut.” 

Myös uuttavuotta vietetään perinteisin menoin turvakodissa. 

“Erikoisruokaa on aina tarjolla vuoden viimeisenä päivänä. Menneinä vuosina järjestimme yhteisiä rakettien ammuntoja, mutta nykyään perheet käyvät omatoimisesti, jos haluavat. 

Oulun ensi- ja turvakoti osallistuu tänä vuonna perinteiseen Hupisaarten Joulupolkuun. Polku on ulkotulin ja lyhdyin valaistu reitti. Sieltä löytyy kaupungin eri toimijoiden toimintapisteitä. Joulupolulla on mahdollista vierailla tämän viikon lauantaina kello kahdesta kuuteen. 

Lähteet:

Instagram Oulun ensi- ja turvakoti ry

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*