Energiajuomien kulutus pärähti pilviin toista astetta opiskelevilla tytöillä

Energiajuomat sisältävät suuria määriä kofeiinia. Kuva: Pixabay.

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan energiajuomien päivittäinen käyttö yleistyy nuorilla huimaa vauhtia. Käytön kasvu näkyy etenkin toista astetta opiskelevilla tytöillä, joilla kofeiinipitoisten energiajuomien käyttö on lähes kymmenkertaistunut viimeisen kuuden vuoden aikana. 

Energiajuomat ovat olleet nuorilla yleisiä jo aiemmin, mutta nyt kofeiinipitoiset juomat ovat tavoittaneet koko ikäluokan.  Suurimpia kuluttajia olivat ammattikoululaiset tytöt, jotka juovat energiajuomia jopa poikia enemmän.  

Myös lukiossa opiskelevat tytöt ovat löytäneet energiajuomat. Kulutusmuutos on merkittävä vuoteen 2017 verrattuna, jolloin lähes päivittäinen energiajuomien käyttöaste oli lähellä nollaa. Kouluterveyskyselyssä kartoitettiin “lähes päivittäin” energiajuomia käyttäviä nuoria. Kyselyssä tarkasteltiin myös energiajuomien käytön muutosta vuosien 2017 ja 2023 välillä. 

Kouluterveyskyselyn toteuttaa vuosittain Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tänä vuonna kyselyyn osallistui noin 66 000 toisen asteen opiskelijaa ympäri Suomen. 

Turhia tuotteita

Energiajuomat eivät ole välttämättömiä päivittäisessä ruokavaliossa. Juomat sisältävät paljon sokeria, joka vaikuttaa negatiivisesti tasapainoiseen ruokavalioon ja ruokailutottumuksiin. THL:n tutkimuspäällikkö Sari Niinistö on huolestunut nykyisestä trendistä. 

”Se on huolestuttava suunta. Juomissa on runsaasti sokeria ja sokerin saannilla on yhteys yleisesti heikompaan ruokavalion laatuun, terveellisempien tuotteiden kulutukseen ja pienempään ravintoaineiden saantiin.”

Häntä huolestuttaa myös mahdollinen aterioiden korvaaminen energiajuomilla. 

”Juomat eivät tuota pitkäaikaista kylläisyyden tunnetta ja altistavat napostelulle sekä ylipainolle”, Niinistö jatkaa.

”Ne ovat ehdottomasti turhia. Niiden ei pitäisi olla kenenkään päivittäisessä ruokavaliossa, etenkään lapsilla ja nuorilla.”

Lukiolaisista tytöistä noin 36 prosenttia jättää päivittäisen kouluruoan välistä ja ammattiin opiskelevista lähes puolet. Poikien osuus molemmissa ryhmissä on noin kymmenen prosenttiyksikköä tyttöjä alhaisempi. Kyselystä ei selvinnyt energiajuomien käytön suhdetta kouluruokailuun tai sen väliin jättämiseen. 

Lähteet:

THL: Kouluterveyskysely 2023

Yle: Tämä ei ole se kehitys, mitä toivottiin: tytöt juovat energiajuomia jo enemmän kuin pojat

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*