Totta vai tarua? Battery Focus edistää normaaleja psykologisia toimintoja 

Kun aikainen aamu alkaa painaa, nappaa moni energiaa tölkeistä. Jos kyseinen tölkki on Battery Focus, voi sen kyljestä huomata tekstin ”Niasiini, B6, B12 ja biotiini edistävät normaaleja psykologisia toimintoja.” Tarkoittaako tämä, että juomalla energiajuoman psykologiset toiminnot paranevat? 

Termejä ja vitamiineja 

Lääketiede ei tunne yksinään termiä normaalit psykologiset toiminnot, mutta se tarkoittanee kognitiivisia toimintoja. Näihin kuuluvat esimerkiksi tarkkaavaisuus ja huomion kohdistaminen, oppiminen ja muisti, ongelmanratkaisukyky, kielitaidot ja havainnoiminen. Toimittajamme yrittivät tavoittaa Sinebrychoffin edustajan varmistaakseen, että tulkinta oli oikea. Edustajaa ei saatu kiinni monista yhteydenotoista huolimatta. Jotta toimituksessa päästiin johtopäätöksiin, täytyi toimittajien hyväksyä, että termi lienee totuudenmukainen. Näin ollen normaalit psykologiset toiminnot tarkoittavat kognitiivisia toimintoja. 

Energiajuomassa mainitut vitamiinit, niasiini, B6, B12 ja biotiini, vaikuttavat kaikki omalta osaltaan pitämään yllä ihmiskehon toimintaa, kertoo Yliopiston verkkoapteekki. Ne vaikuttavat ihmiskehossa muun muassa aineenvaihduntaan, energian vapautukseen ravintoaineista, verisolujen muodostukseen ja soluhengitykseen, mitkä edesauttavat kognitiivisia toimintoja. 

Kaikilla ravintoaineilla on määritetyt saantisuositukset, jotka elintarvikkeiden valmistajien tulee ottaa huomioon. Juomalla yhden Battery Focus tölkin täyttyvät päivän saantisuositukset sen sisältämistä vitamiineista yhdeltä istumalta. 

Lopputulos: Väite on tarua 

Farmaseutti Soila Torvinen ei suosittele energiajuomia B-vitamiinien pääasialliseksi lähteeksi: 

“Suomessa myytävät energiajuomat sisältävät hyvin pieniä määriä B-vitamiineja. Koska niiden puutostilat ovat etenkin länsimaissa hyvin harvinaisia, ei näistä energiajuomista saatavilla vitamiineilla ole merkittävää terveydellistä lisähyötyä, myöskään näiden ns. psykologisten tai kognitiivisten toimintojen kannalta”, hän toteaa. 

Battery Focus saattaa ylläpitää kognitiivisia toimintoja, mutta edistäviä vaikutuksia sillä ei ole kuin ihmisille, joiden ravinnon saanti koostuu pääasiallisesti energiajuomista. Koska tilanne on harvinainen, ei esitettyä väitettä voi pitää totena. 

Huolta herättää myös energiajuomien sisältämä suuri määrä kofeiinia. 

”Energiajuomat sisältävät yleensä myös suuria määriä kofeiinia, joka saattaa etenkin usein nautittuna aiheuttaa haittavaikutuksina mm. nukahtamisen vaikeutta ja sydämentykytyksiä, joten en suosittelisi käyttämään näitä energiajuomia vitamiinien saannin varmistamiseksi”, Torvinen täsmentää. 

Teksti: Itu Torvinen ja Päivi Pakonen

Lähteet:

Energiajuomien vaikutukset nuorten terveyteen – Kirjallisuuskatsaus

Battery Plus Focus

B-Vitamiini – Yliopiston verkkoapteekki

B-vitamiinit – Ruokavirasto

Kognitio – Muisti pätkii, sanat hakusessa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*