Harhaanjohtava markkinointi johtaa harmaisiin hiuksiin 

Tanskalainen vähittäistavarakauppa Normal hyödyntää markkinoinnissaan somea erottelemalla somessa suositut tuotteet muista. Kuva: Maaria Rautakoski

Hiusalan ammattilaiselle Tom Schevelin-Repnaulle on tullut yllätyksenä, kuinka vähän ihmiset tietävätkään hiuksista. Hän on työskennellyt 13 vuotta kampaajana ja muodin ja kauneuden parissa vuodesta 2002. Schevelin-Repnau on vastikään aloittanut tiktokkaamisen ja siellä häneltä kysytään toistuvasti vinkkejä aivan tavallisiin hiusongelmiin. Hän on huomannut, että usein ihmisten tieto perustuu mainontaan ja markkinointiin, joten yksinkertaisista asioista on paljon tietopuutteita. 

”Mainoksissa ei mainita tuotteiden mahdollisia huonoja puolia. Luvataan silkkisen pehmeät hiukset, jos käyttää juuri tätä shampoota. Sanomatta jää, että silikoni aiheuttaa pehmeiden hiusten lisäksi kuivat ja katkeilevat hiukset, jos sitä ei poista säännöllisesti silikoneja poistavalla shampoolla. Myöskään sitä ei mainita, että tuote ei todennäköisesti toimi kaikille hiustyypeille samalla tavalla”, kertoo Schevelin-Repnau. 

Hiustenhoidosta puhutaan paljon, mutta informaatiotulvasta voi olla vaikeaa löytää oikeaa tietoa. Etenkin sosiaalisessa mediassa kuulee päivittäin hiustenhoitovinkkejä ja tuotesuosituksia. Somevaikuttajat mainostavat milloin mitäkin tuotteita ilman takeita niiden toimivuudesta. Seuraajat uskovat vaikuttajan sanoihin eivätkä pysähdy kyseenalaistamaan sanojen totuutta. 

Brändit valitsevat suosittuja somevaikuttajia hiustuotteiden mainostukseen ja maksavat heille henkilön näkyvyyden perusteella. Katsojalla ei ole varmuutta, että henkilö olisi edes kokeillut tuotetta. Vaikka suosittelija todistetusti testaisi sitä kerran, varmaa tietoa toimivuudesta ei ole. Hiustenhoitotuotteiden vaikutuksessa kestää viikkoja, ellei kuukausia, että tuloksia näkyy. Tämän lisäksi kaikilla ihmisillä on erilaiset hiukset. Toisin sanoen tuote, joka toimii hyvin yhdelle, ei välttämättä toimi yhtä hyvin muille.

Hiustenhoitobrändit tuottavat sekä avun että ongelman hiuksille

Schevelin-Repnaun mukaan on haastavaa, että hiustenhoitobrändit tuottavat avun lisäksi myös ongelman hiuksille. Brändit tuottavat halpoja tuotteita, jotka sisältävät huonoja ainesosia, koska kalliit ainesosat maksavat paljon, eikä olisi kannattavaa myydä kalliita raaka-aineita sisältäviä tuotteita halvalla. Halpoihin tuotteisiin laitetaan hyvin vähän hyvää trendikästä raaka-ainetta, jotta niitä voidaan markkinoida tämän raaka-aineen nimeä hyväksikäyttäen. Hiuksen kunnon kannalta hyviä aineita on niin pieniä määriä, ettei sillä ole merkitystä.  

Mainostuksessa ei tarvitse kertoa, paljonko mitäkin raaka-ainetta tuote sisältää. Hyvät raaka-aineet usein löytyvät ainesosalistan loppupäästä, mikä tarkoittaa sitä, että niitä on tuotteessa vähiten. 

“Jos johonkin hiusongelmaan tarjotaan helppoa ratkaisua, sitä kannattaa kyseenalaistaa”, kertoo Schevelin-Repnau. 

Helppoja ja nopeita tuloksia hiustenhoidossa ei ole. Hiusten kunnon parantuminen vie aina aikansa, eikä taikatemppuja siihen ole. 

Tällä hetkellä somessa suosittua ovat öljyt. 

”Öljyjen kanssa tulee olla varovainen, sillä mitä tahansa öljyä ei voi käyttää hiuksiin. Esimerkiksi ruoanlaittoon tarkoitettuja öljyjä, kuten oliiviöljyä ei kannata laittaa hiuksiin.”, kertoo Schevelin-Repnau. 

Hiuksille pitää tehdä täsmähyökkäyksiä 

Schevelin-Repnaun mukaan on hyvä ainakin googlata asian hyvät ja huonot puolet, ennen kuin testaa tuotetta. Ei pidä luottaa sokeasti siihen, mitä mainoksessa sanotaan.  

”Kannattaa kyseenalaistaa, kauanko suositeltua ainetta on käytetty, sillä vaikutuksissa kestää kauan, ennen kuin tuloksia näkyy”, neuvoo Schevelin-Repnau. 

Todella halpa tuote kertoo sen laadusta. Laadukasta tuotetta ei olisi kannattavaa tehdä halvalla, joten todennäköisesti halpa tuote ei ole laadukas. Kalliissa tuotteessa laatuun voi luottaa paremmin.  

”Kaikista tärkeintä on perehtyä omiin hiuksiin ja perustaa hiustenhoitorutiini sen pohjalta, mitä omat hiukset kaipaavat”, kertoo Schevelin-Repnau. 

Esimerkiksi jos hiukset tuntuvat kuivilta, niihin kannattaa käyttää kosteuttavia tuotteita. Hiuksille kannattaa tehdä täsmähyökkäyksiä eli katsoa, mitä hiukset tarvitsevat juuri nyt ja reagoida siihen tarpeeseen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*