Musiikkivuotesi paketissa kuuluu kaikille 

Screenshot Spotifyn etusivulta

Lähestyvä joulukuu on monille meistä jännittävää aikaa – mielessä pyörivät joululahjat, viikkoja kestävät Black Friday –tarjoukset tai lähestyvä loma. Internetin lapsille marraskuun lopun tärkein juhla on kuitenkin Spotify Wrapped -päivä, jolloin Spotify antaa yhteenvedon käyttäjiensä musiikillisesta vuodesta. Se kertoo käyttäjilleen suosituimmat artistit, kappaleet ja genret, joita on kuluneen vuoden aikana kuunnellut eniten. Mukana tulee myös vuosittain vaihtuvia kuvauksia siitä, millainen kuuntelijatyyppi olet. Minut määriteltiin kuuntelemani perusteella “vampyyriksi” jonka kuvauksen mukaan kuuntelen tunteikasta, tunnelmallista musiikkia keskimääräistä muita useammin. 

Hätistellään nyt hetkeksi pois ajatuksista se, ettei Spotify maksa pienemmille artisteille alustallaan pennin hyörylää (ja tilanne tulee jatkossakin heikentymään) tai huoli alati kasvavasta digijalanjäljestämme. Pyrkimällä täydellisyyteen löydämme jatkuvasti uusia kiviä, joihin kompastua. Kannustan ihmisiä pitämään moraaliset silmänsä auki, mutta nyt aion sulkea ne itse ja sukeltaa siihen, miksi omat kuuntelutottumukset kannattaa jakaa muiden nähtäville. 

Omien kuuntelutottumusten jakaminen toisille antaa mahdollisuuden löytää samanhenkisiä ihmisiä. Seuraajissasi voi olla joku, jonka kanssa jaat samanlaisen musiikkimaun ja fanituksen kohteet. Ylpeä fanitus kannattaa, sillä monille yhteisöllinen fanittaminen – oli se sitten yhdessä keikoilla käyntiä tai yhteisen ihailusivun ylläpitämistä – voi olla elämän henkireikä.  

Musiikkimaku voi siis vaikuttaa ihmissuhteisiin niin hyvässä kuin pahassa, riippuen omasta suhteestasi musiikkiin. Kaikille yhteisen musiikkimaun omaaminen muiden kanssa ei ole tärkeää. Jollekin musiikki voi olla äärimmäisen henkilökohtaista. Kavereiden kanssa aikaa saatetaan viettää vähemmän musiikkia kuunnellen ja kavereita nähdessä keskustelut voivat olla isommassa osassa kuin musiikin kuuntelu. Joillekin riittää se, että keikoille löytää seuraa. 

Parisuhteessa musiikkimaku taas voi olla kynnyskysymys. Aikaa saatetaan viettää arjessa enemmän musiikin parissa, jolloin vastakkaiset mieltymykset musiikin suhteen kumppanin kanssa voivat tuottaa vaikeuksia. Jos vaikka kumppanisi elää ja hengittää tykitysrummuilla höystettyä huutometallia ja itse suosit rauhallisempia sävelkulkuja, voi yhteisistä automatkoista tai kokkaushetkistä tulla rankkoja. Eroava musiikkimaku voi toisaalta antaa mahdollisuuden löytää uutta kuunneltavaa. 

Oman Vuosi paketissa –listan jakaminen mielestäni kannattaa, sillä ehkä potentiaalisi on uuden musiikin lähettiläänä toimimisessa tai faniklubin jäsenten rekrytoinnissa. On mielekästä nähdä, mitä muut kuuntelevat. Ehkä myös omat seuraajasi ovat kiinnostuneet oppimaan, mistä asioista pidät. Jos joku sanoo, ettei kiinnosta, niin hän on väärässä. Meitä muita kyllä kiinnostaa. 

Wrapped ei välttämättä kuitenkaan anna ajantasaista tietoa käyttäjästään, jos esimerkiksi sovelluksen käyttäminen on jäänyt vähemmälle. Tällöin Wrapped-listan näkemisen sijasta riittänee vain musiikin kuluttajan oma kertomus ja kokemus pitämistään asioista. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*