Yle: Vuosi 2023 ehkä kuumin 100 000 vuoteen

Ilmasto on huolenaihe yhä useammalle. Kuva: Markus Spiske Pexels.

Päättynyt lokakuu oli maailmanlaajuisesti kuumin tilastoidussa säähistoriassa, kertoo EU:n sääpalvelu Copernicus.

Säätieteilijät ovat varmoja, että kuluva vuosi tulee kokonaisuudessaan olemaan mittaushistorian lämpimin. Teollistumista edeltävään aikaan verrattuna ilmasto on lämmennyt 1,43 astetta.

Lämpötilan nousu on seurausta sekä ihmisten aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä, että tänä vuonna ilmenneestä El Niño -sääilmiöstä, joka lämmittää itäisen Tyynenmeren pintavesiä. Vuosi 2016 oli edellinen mittaushistorian kuumin vuosi, jolloin oli myöskin El Niño -vuosi.

”Useimmat El Niño -vuodet ovat nykyään ennätysvuosia, koska El Niñon aiheuttama ylimääräinen lämpeneminen lisää ihmisen aiheuttaman lämpenemisen tasaista nousua”, kertoo Pennsylvanian yliopiston ilmastotutkija Michael Mann Ylen haastattelussa.

Ilmastotutkijat ovat esimerkiksi jäänäytteistä ja puiden vuosirenkaista selvittäneet esihistoriallisen ajan ilmastoa. Tällä perusteella on mahdollista, että kuluva vuosi olisi lämpimin 100 000 vuoteen.

Ilmastotutkijat uskovat, että jos lämpötilat nousevat yli 1,5 astetta, sillä olisi katastrofaalisia seurauksia maapallolle.

Yle: Lokakuu oli mittaushistorian kuumin – koko vuosi ehkä kuumin 100 000 vuoteen

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*