Yle: Pohjois-Suomessa saatetaan tulevaisuudessa kokea pakkasjäristyksiä

Pakkasjäristykset voivat aiheuttaa vahinkoa. Kuva: Pixabay

Oulun yliopiston uusi tutkimus on havainnut uuden maanjäristysvaaran, pakkasjäristyksen. Ilmastonmuutoksen, sään nopeiden vaihteluiden ja maaperässä olevan veden nopean jäätymisen myötä pakkasjäristykset saattavat yleistyä.

Veden nopea olosuhteiden muutos aiheuttaa maahan repeämiä, järistyksiä ja paukahduksia. Pakkasjäristykset saattavat aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi rakennuksille, teille ja putkistoille.

Ennen lumihanki suojasi talvisin maanpintaa kylmältä. Nykyään nopeat sään vaihtelut saattavat aiheuttaa lumen sulamisen, minkä myötä maanpinta altistuu pakkaselle.

”Lähtölaukaus tutkimukselle oli Oulun Talvikankaalla vuonna 2016 sattuneilla voimakkailla järistyksillä”, sanoo Oulun yliopiston erikoistutkija Kari Moisio.

Pakkasjäristysten päälähteitä ovat suot, kosteikot ja alueet, joilla on korkea pohjaveden pinta tai paikat mihin vedet kertyvät, havaittiin tutkimuksessa.

Oulun yliopiston mukaan pakkasjäristyksiä on tutkittu melko vähän. Tutkimuksen ansiosta tavoitteena on ennustaa ja tunnistaa helpommin pakkasjäristyksille riskialttiita alueita.

Yle: Pakkasjäristykset voivat yleistyä ilmastonmuutoksen myötä Pohjois-Suomessa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*