Yle: Uuden saaristolain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2027 alussa

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) valmistelee nykypäivään vastaavaa versiota vuoden 1981 laista saariston kehityksestä ja edistämisestä. Saaristoasian neuvottelukunta SANK luovutti arviomuistion tammikuussa 2023, joka on otettu huomioon lain valmistelussa.

Tarve lain muuttamiselle on muuttunut toiminta- ja lainsäädäntöympäristö. Kausiasukkaiden määrä on moninkertaistunut saaristoalueilla, minkä takia uusi laki tulisi koskemaan myös heitä. 40-vuotta vanhaa lakia ei ole päivitetty 2000-luvun perustuslain mukaiseksi. Lain käsittelyssä esille on nousseet myös kysymykset huoltovarmuudesta sekä Itämeren tilanteesta.

Uuden lain on tarkoitus korjata saaristolaisten kohtaamia jokapäiväisiä haasteita, minkä takia paikallisten kokemuksia on haluttu kuulla. Asukkaille on lähetetty sähköinen kysely sekä järjestetty alueellisia kuulemistilaisuuksia.

Uusi laki tulisi voimaan kaikilla Suomen saaristoalueilla sekä muilla vesistöalueilla. Mun Oulu kaupunkimedia tiedottaa Hailuodon siltahankkeen valmistuvan vuonna 2025. Silta lisäisi todennäköisesti kausiasukkaiden määrää, joita uudistettu laki tulisi myös koskemaan.

Lähteet:

Lausuntopalvelu.fi: Arviomuistio saaristolain päivittämistarpeista

Saaristopolitiikka.fi: Arviomuistio saaristolain päivittämistarpeesta lausunnoilla 5.1.2023 saakka

Yle: Asukkaiden ääni ja huoltovarmuus nousevat pintaan uuden saaristolain valmistelussa

Mun Oulu: Hailuoto-sillan rakentaminen aloitettaneen noin vuoden kuluttua – siltayhteyden toteuttajat valittu

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*