Yle: MS-tautia voidaan hoitaa Suomessa kantasoluhoidoilla

MS-tautia hoidetaan tavallisesti lääkityksellä Kuva: Pixabay

Kantasoluhoidot MS-tautia sairastaville voidaan aloittaa Suomessa, kertoo Yle. Kansanvälisten tutkimusten avulla kehittyneet hoitotavat ja vähentyneet haittavaikutukset ovat mahdollistaneet hoitojen aloittamisen. Aiemmin Suomessa tautia on hoidettu lääkkeillä ja kantasoluhoitoa varten on täytynyt matkustaa ulkomaille.

Uudessa kantasoluhoidossa kiihdytetään potilaan omien kantasolujen siirtymistä luuytimestä verenkiertoon. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on valmius aloittaa hoidot, mikäli sille todetaan tarve. 

Neuroimmunologian professori Laura Airas kertoo Ylen haastattelussa hoidon sopivan parhaiten nuorille potilaille, joilla tauti ei ole edennyt pitkälle ja runsaasti tulehduksellista aktiivisuutta on osoitettavissa. Hoito ei sovellu pitkälle edenneeseen tautiin.

Neuroliiton mukaan keskushermoston sairautta MS-tautia sairastaa noin 12 000 suomalaista. Se on Suomessa nuorten aikuisten yleisin vakava neurologinen sairaus. Sairastuneiden määrä on myös kasvussa. 

Sairautta on hoidettu immuunijärjestelmän toimintaa heikentävillä lääkkeillä. Pitkäaikaisessa käytössä lääkkeistä voi kuitenkin muodostua ongelmia. 

Lähteet: Yle: MS-taudin kantasoluhoitoja voidaan antaa nyt myös Suomessa – nuoret potilaat hyötyvät

Neuroliitto: MS-tauti

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*