Yhteistä aikaa taiteen parissa

Galleriakävely on matalan kynnyksen taidekokemus, joka on tarkoitettu kaikille oululaisille ja Oulussa vieraileville taiteen ystäville. Vapaan pääsyn kävelyitä on järjestetty kahden galleristin voimin vuoden 2019 keväästä asti.  

Hanna Manninen aloitti oululaisen galleria MABD:in galleristina vuonna 2018. Samoihin aikoihin Neliö-Galleriassa työnsä aloitti Kirsi Tervo. Seuraavan vuoden puolella he ryhtyivät järjestämään galleriakävelyitä kaikille taiteesta kiinnostuneille. Yksityisten gallerioiden nostaminen paikallisten tietoisuuteen oli yksi tapahtuman järjestämisen juurisyistä. Kerran kävelyyn osallistui jopa 70 kävijää, mutta kävely järjestetään, vaikka paikalle saapuisi vain kaksi osallistujaa. 

“Jos ihminen vaivautuu tulemaan paikalle, kyllä me kävely pidetään” naurahtaa Manninen. 

Galleria MABD.

Tapahtuma alkaa kolmiotalossa sijaitsevasta galleria MABD:sta. Esillä on Suvi Mannosen näyttely La Voce Del Cuore eli sydämen ääni. Mannonen kertoo rakastuneensa Italiaan ja näyttely onkin saanut inspiraationsa Venetsiasta. Sydämen ääni on viimeinen osa Mannosen Italiaa käsittelevää näyttelytrilogiaa. Perinteisten kankaille maalattujen taulujen lisäksi Mannonen on käyttänyt teoksissaan pohjana kirjan kansia. Teoksiin on käytetty espressoa, pitsiä, hiiltä, öljymaaleja ja muita tekniikoita. 

Suvi Mannosen mukanaan tuoma kirja Minun Venetsiani. Ruokaa, tunnelmia, muistoja.

Kävelyillä pääsee jututtamaan galleristien lisäksi myös taiteilijoita, jotka ovat teosten takana. Kävijöillä saattaa herätä kysymyksiä eri tekniikoista tai inspiraation löytämisestä. Taiteilijat ovat paikalla kertomassa teoksistaan ja avaamassa niiden syntyprosessia. 

Luontokokemus galleriassa

Siirtymän aikana illan seuraavaan kohteeseen Neliö-Galleriaan, kävijöillä on aikaa jutella näyttelyistä tai vaikka esittää kysymyksiä galleristeille. Merituuleen ja erilaisiin sääolosuhteisiin kannattaa varautua, vaikka gallerioiden välillä on matkaa vain vajaa kilometri.  

Neliö-Galleriassa näytillä on Päivi Pussilan Nuoren koivun kuolema ja muita maalauksia -näyttely. Pussila kertoo esittelyn aikana löytävänsä inspiraation luonnon havainnoinnista ja maisemasta. Lisäksi hän kertoo ensimmäisestä kauneuskokemuksestaan lapsena, kun näki hevostallilla käydessään auringonvalon osuvan täydellisesti kuusenoksaan. Taiteilijan kertomat asiat tuovat kävijää lähemmäs teoksia ja lisäävät ymmärrystä niiden synnystä, sekä ihmisestä niiden takana. 

Päivi Pussilan lumoava maalaus.
Päivi Pussilan lumoava maalaus.

Osallistuminen galleriakävelyyn

Galleriakävelylle voi osallistua kaverin kanssa tai yksin, vaikka taiteesta tai näyttelyistä ei tietäisikään etukäteen mitään.  

“Monesti ihmiset kommentoivat, että enhän minä tiedä mitään taiteesta, mutta eihän musiikistakaan tarvitse tietää mitään, että voi mennä konserttiin” sanoo Manninen. 

Tapahtuman luonne on rento ja yhteisöllinen. Taiteilijat ja galleristit johdattelevat uudenkin kävijän taiteen äärelle ilman näyttelyavajaisten kiirettä. MABD:iin ja Neliö-Galleriaan on vapaa pääsy myös galleriakävelyiden ulkopuolella, eikä ostopakkoa ole. Oulussa on useita gallerioita, joissa kuka vain kiinnostunut voi vierailla aukioloaikojen puitteissa.

Tulevat galleriakävelyt voit löytää Oulun tapahtumakalenterista sekä MABD ja Neliö-Gallerian instagram-sivuilta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*