Yhdenvertaisuus puhututtaa korkeakouluissa – OSAKOn puheenjohtaja tyytyväinen OAMKin tilanteeseen

Opiskelijoita ei saa enää painostaa esimerkiksi alkoholin käyttöön. Kuva: Pixabay

Yhdenvertaisuus korkeakouluissa on ollut esillä mediassa viime aikoina. Taustalla ovat olleet kohut korkeakoulujen toiminnasta. Esimerkiksi Iltalehti uutisoi lokakuussa, kuinka Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijat pukeutuivat opiskelijatapahtumaan Afrikan Tähti -lautapelin hahmoiksi, joka aiheutti keskustelua rasismista korkeakouluissa.

Yle uutisoi, että Tampereen yliopiston ainejärjestöt ovat muuttaneet opiskelijatapahtumia siten, että ne ajavat tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Muutoksia on tapahtunut muun muassa laulujen sanoissa, jotka ovat aikaisemmin olleet ilkkuvia ja syrjiviä. Myös opiskelijatapahtumien tehtävissä ei ole enää mitään seksuaaliseen suorittamiseen vihjaavaa, esimerkiksi pakkoriisuutumista. Lisäksi juomapelit ovat kielletty tapahtumissa, sillä opiskelijoita ei saa painostaa juomaan alkoholia.

”Yhdenvertaisuutta rikkovaan toimintaan pitää puuttua opiskelijatapahtumissa”

Oulun ammattikorkeakoulukunta OSAKOn puheenjohtaja Sami Luukelan mielestä yhdenvertaisuus toteutuu pääosin hyvin Oulun ammattikorkeakoulussa.

”Valitettavasti OSAKOlle on raportoitu häirintätapauksia, mutta ei kuitenkaan hälyttävän paljon”, Luukela kertoo.

Hänen mukaan yhteiset säännöt opiskelijatapahtumissa pitäisi olla selvät kaikille. Esimerkiksi häirintätapausten vähentämiseksi pitäisi tuoda näkyväksi OSAKOn häirintäyhdyshenkilön toimintaa, jonka tehtävänä on puuttua niihin.

Opiskelijatapahtumissa pitäisi Luukelan mukaan tuoda turvallisen tilan periaatteet esille. Ne tarkoittavat Allianssin mukaan yhteisiä pelisääntöjä, joita tapahtumissa tulisi noudattaa.

”Yhdenvertaisuuden lisääminen on hyvällä alulla”, Luukela toteaa. Hänen mielestään epäkohtiin pitää ehdottomasti puuttua vielä paremmin sekä pitäisi tuoda esille enemmän tapoja, joiden avulla ongelmiin reagoiminen onnistuu paremmin.

Yle: Juomapelit ja riisumiseen painostaminen ovat jäämässä historiaan – ainejärjestöt päivittävät käytäntöjään

Allianssi: Turvallisemman tilan periaatteet ja vihapuheesta vapaan keskustelun säännöt

Iltalehti: Rasismikohu Helsingin yliopistossa – riistoleikkejä ja Afrikan Tähti -vitsailua: ”Olen sanaton”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*