Totta vai tarua? Kannabiksen hiilijalanjälki on korkea ja ympäristövaikutukset merkittävät

Kannabiksen laillistaminen on herättänyt viime aikoina keskustelua. Vihreät ovat Suomessa ensimmäinen puolue, joka kannattaa kannabiksen laillistamista. Asia herättää kuitenkin myös vastustusta. 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra twiittasi 12.9.2021 seuraavasti: ”Ovatko vihreät huomioineet, että kannabiksen hiilijalanjälki on korkea ja ympäristövaikutukset merkittävät? Yhdysvalloissa on paljonkin tutkittu asiaa. Joko on aloite pössyttelyn hiilikompensaatioista vetämässä?” 

Kestävän kehityksen opettaja Joanna Hämäläinen on tutkinut asiaa Pro gradu -tutkielmassaan nimeltään ”Nautintoaineiden ympäristövaikutukset ja niiden opiskelun vaikutus opiskelijoiden tietoon ja asenteisiin”. Hämäläisen tutkielmasta löytyi Evan Millsin tutkimus ”The carbon footprint of indoor Cannabis production”, jota on käytetty apuna vertailemaan kannabiksen ympäristövaikutuksia. Toinen tärkeä tutkimus, joka auttoi vertailemaan kannabiksen hiilijalanjälkeä muihin asioihin, oli WHO:n tutkimus liittyen tupakoinnin ympäristövaikutuksiin (Cigarette smoking: an assessment of tobacco’s global enviromental footprint across its entire supply chain, and policy strategies to reduce it).  

Hämäläinen kehotti vertailemaan kannabiksen hiilidioksidipäästöjä muiden nautintoaineiden päästöihin. Tämän lisäksi hän kehotti suhteuttamaan käyttömäärän päästöihin. Huomasimme tutkiessamme, että tuotteiden käyttömääriä oli vaikea arvioida sekä vertailla toisiinsa. Verratessamme sisäkasvatettua kannabista esimerkiksi suomalaiseen tomaattiin, oli vaikea verrata keskivertokuluttajan tomaatin käyttömäärää kannabiksen käyttömäärään.  

Suomessa kannabiksen ympäristövaikutuksia ei ole tutkittu. Suomalaisista tutkimuksista hyödynsimme MTK:n tutkimusta ”Kotimainen kasvihuoneviljely puolitti hiilijalanjälkensä”, josta saimme tiedon Suomessa kasvihuoneessa kasvatetun tomaatin hiilidioksidipäästöistä. 

Vertailuja 

Evan Millsin vuoden 2012 tutkimuksen mukaan, yksi 0,35 gramman kannabissavuke tuottaa 1472 grammaa hiilidioksidia. 

WHO:n tutkimuksen mukaan yksi tupakka (0,5–1,0 grammaa) tuottaa noin 14 grammaa hiilidioksidipäästöjä. Tällöin yhden tupakka-askin päivässä polttava aiheuttaisi 280 gramman hiilidioksidipäästöt, kun taas kolme kannabissavuketta polttava aiheuttaisi 4416 gramman hiilidioksidipäästöt.  

Tässä pitää kuitenkin ottaa huomioon, että vertaillaan sisäkasvatettua kannabista ja ulkoviljeltyä tupakkaa. Esimerkiksi tupakanviljelystä aiheutuvan sademetsien kaatamisen haitat ovat merkittäviä. Myös maatumattomista filttereistä on haittaa roskana. 

Kypsentämätön 200 gramman naudanlihapihvi tuottaa rodusta riippuen 2800–8400 grammaa hiilidioksidia, kun taas yksi 125 gramman suomalainen tomaatti tuottaa 325 grammaa hiilidioksidia. Noin viisi keskikokoista Suomessa kasvihuoneviljeltyä tomaattia vastaisi hiilidioksidipäästöiltään yhtä kannabissavuketta. Pihvin kohdalla päästöjä syntyy jo enemmän. 

Amerikkalaistutkimuksen mukaan keskivertohenkilöauto tuottaa noin 1,6 kilometrin matkalla 404 grammaa hiilidioksidipäästöjä. Tällöin henkilöauto kulkee 5,86 kilometriä kun on tuottanut saman verran päästöjä kuin keskiverto kannabissavuke. Täytyy kuitenkin huomioida, että kyseessä on amerikkalaisen autokannan keskivertopäästöt. Autojen päästöihin vaikuttaa moni asia kuten auton ikä ja käyttövoima (esimerkiksi bensa, diesel ja sähkö). 

Totta vai tarua? 50/50 

Kannabiksen päästöjen vertailun ollessa haastavaa ei kysymykseen ole selkeää vastausta. Merkittävyys riippuu käyttömäärästä, vertailukohteista sekä kasvatusolosuhteista. Vertailun tutkimuksessa tutkittiin sisäkasvatettua kannabista, kun ulkoviljelty tuottaisi tutkimusten mukaan 96 prosenttia pienemmät päästöt. Kuitenkin kannabiksen hiilidioksidipäästöjä verrattaessa toiseen nautintoaineeseen esimerkiksi tupakkaan, voidaan sanoa, että sisäkasvatetun kannabiksen päästöt ovat merkittävät.  

Kannabiksen aiheuttamia päästöjä ei vielä myöskään ole pystytty tutkimaan tarpeeksi, sillä sitä on aloitettu laillistamaan maailmalla vasta hiljattain. Kannabikset laillisen käytön päästöistä, ei ole vielä tarpeeksi pitkäaikaista näyttöä. 

Teksti: Anni Männikkö, Juulia Korkiakangas ja Ville Manninen


Lähteet:

Riikka Purran twiitti

Joanna Hämäläinen – Nautintoaineiden ympäristövaikutukset ja niiden
opiskelun vaikutus opiskelijoiden tietoon ja
asenteisiin

Tilaustutkimus Kauppapuutarhaliitolle ja SLC:lle – Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutuslaskenta 2004 ja 2017 todellisten energiankulutustilastojen perusteella sekä
vesijalanjälki

Evan Mills – The carbon footprint of indoor Cannabis production

WHO – Cigarette smoking: an assessment of tobacco’s global environmental footprint across its entire supply
chain, and policy strategies to reduce it

Tutkimus – The greenhouse gas emissions of indoor cannabis production in the United States

Tutkimus – Bayesian inference for the distribution of grams of marijuana in a joint

U.S. Environmental Protection Agency – Greenhouse Gas Emissions from a Typical Passenger Vehicle

Ilmasto-opas sivusto – Ilmastonmuutosta voi hillitä ilmastoystävällisellä ruokavaliolla

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*