Oulun alueella kokeillaan ensi vuonna poistotekstiilin aluekeräystä

Kun poistotekstiili on kierrätetty, se toimitetaan Paimion jalostuslaitokselle. Kuvituskuva: Bicanski

Oulun seudulla käynnistyy vuonna 2022 poistotekstiilin aluekeräyskokeilu. Keräysverkosto pyritään saamaan valmiiksi jokaiseen Kiertokaaren toimialueen kuntaan ensivuoden syksyyn mennessä. Kiertokaaren toimialueeseen kuuluvat Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Raahe, Siikajoki ja Simo. 

Poistotekstiilin kierrätyspisteet tulevat olemaan maksuttomia ja ne sijoitetaan sisätiloihin. Keräykseen soveltuu takit, housut, hameet, paidat, pyyhkeet, lakanat ja pöytäliinat. Rikkoutunut tekstiili ei haittaa, mutta kankaan on oltava kuivaa ja puhdasta. Kun poistotekstiili on kierrätetty, se toimitetaan Paimion jalostuslaitokselle. Osa joukossa olevasta materiaalista voi mahdollisesti ohjata paikallisesti jatkojalostukseen. 

“Poistotekstiili on arka materiaali, joka ei kestä pitkiä säilytyksiä, kosteutta tai epäpuhtautta. Keräykseen tulevan tavaran on oltava kuivaa. Se pitää säilyttää sisätiloissa tiiviisti suljetussa pussissa”, Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo tiedotteessa. 

Oulun korkeakouluopiskelijat Pinja Pesonen ja Venla Karpinmaa eivät olleet kuulleet poistotekstiilin aluekierrätyshankkeesta.

”En ole kuullut! Hyvä, että sellainen tulee. Olenkin miettinyt, minne veisin rikkinäiset vaatteeni. Aion ehdottomasti hyödyntää tätä”, Pesonen kommentoi.

”Ai, en ole kuullut. Voisin kyllä hyödyntää nyt, kun tiedän sellaisesta”, Karpinmaa kertoo.

Tekstiilien kierrätysohjeet

Voit tulevaisuudessa viedä Kiertokaaren kierrätyspisteeseen puhtaat ja kuivat takit, housut, hameet, paidat, pyyhkeet, lakanat ja pöytäliinat.

Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat homeiset, märät, öljyiset tai voimakkaan hajuiset tekstiilit. Vaatteista alusvaatteet, sukat, sukkahousut ja uima-asut. Asusteista päähineet, hanskat ja kaulahuivit sekä kengät, laukut ja vyöt. Lisäksi matot, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmolelut eivät kuulu poistotekstiilikierrätykseen.

Kiertokaari: Tule kumppaniksemme poistotekstiilin keräykseen!

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*