VR uudisti lippujen hinnoittelua keväällä – Vuoden aikana on nähty kaksijakoisia tunnelmia ja tuloksia

Oulun rautatieasemalla riittää liikennettä iltamyöhälläkin. Kuva: Joonas Ehro

31.3.2023 VR ilmoitti uudistavansa kaukojuniensa kertalippujen hinnoittelua. Sen lippujen hinnoittelu on ollut dynaamista jo vuodesta 2016 lähtien. Se tarkoittaa, että lippujen hinta vaihtelee matkojen pituuksien, varausjankohtien ja kysynnän mukaan. Sen dynaamisessa hinnoittelussa lippuja on myynnissä eri hintatasoissa. 

Viime kevääseen saakka eri VR:llä oli käytössä kahdeksan eri hintatasoa. Kevään tiedotteen jälkeen hintatasoja lisättiin reilusti, sillä nyt niitä on kaikkiaan 25. 

Tämän myötä halvimmat liput ovat entistä halvempia, mutta myös päinvastaisesti kalliimpien lippujen hinnat ovat nousseet. Suomen kuvalehden artikkelin mukaan esimerkiksi Helsinki-Oulu-välin halvin lippu on vain 17,90 euron arvoinen, mutta kalleimmillaan pääkaupungista Ouluun voi joutua maksamaan jopa vähän alle satasen.

Matkustaminen voi käydä kalliiksi

Vaikka osan lipuista on saanut uudistuksen jälkeen halvemmalla, on eritysesti lippujen kallistuminen junan lähtöpäivää lähestyttäessä aiheuttanut kuohuntaa. Kevään aikana kirjoitettiin lukuisia juttuja, joissa päviteltiin kuinka kallista matkustaminen VR:n kaukojunassa voi pahimmillaan olla. 

Itse olen saanut kokea juuri tämän nurjan puolen uudesta hinnoittelumallista. 

Matkustan paljon Tikkurila-Oulu-väliä. Vaikka saan lipuista opiskelija-alennuksen, maksoin silti meno-paluusta noin 80 euroa. Kaiken kaikkiaan olen ostanut Tikkurilan ja Oulun välillä syksyn aikana 8 lippua, ja olen maksanut noin 40 euroa lippua kohden, joka on iso raha opiskelijalle.

Keväällä pääsykokeiden yhteydessä ostin paluulipun lähtöpäivänä kokeiden jälkeen, joka kustansi 80 euroa. Saavuin paikalle yöjunan makuuhytissä, josta maksoin taas noin 200 euroa. 

Tuolloin en saanut vielä opiskelijahintaisia lippuja, joten on helppo huomata, että ilman niitä hinnat nousevat huomattavasti. 

Kaikilla ei ole sama ääni kellossa

Oulun yliopiston 22-vuotias historianopiskelija Eetu Partanen on myös kulkenut paljon Tikkurila-Oulu-väliä. Kolmatta vuottaan Oulussa viettävä Partanen ei ole huomannut suurta eroa junalippujen viemissä kuluissa ennen ja jälkeen hinnoittelu-uudistuksen.

“Ne ovat olleet pikkaisen kalliimpia, mutta ei mitenkään huomattavasti. Olen maksanut noin 30 euroa yhdestä lipusta, koska olen tiennyt menoni hyvissä ajoin”, hän summaa.

Syksyn aikana kaikkiaan 12 junalippua ostanut Partanen ei keksi suurta kritiikkiä hinnoittelua kohtaan, eikä ole edes harkinnut matkan taittamista esimerkiksi lentäen tai bussilla. Hän päinvastoin on lopettanut lentämisen Norwegianin Helsinki-Oulu-yhteyden lakattua.

VR:n junat ovat vantaalaislähtöiselle Partaselle selkeä ykkösvaihtoehto, eikä tarvetta edes muiden kulkuvälineiden harkinnalle ole toistaiseksi ollut. Hän kuitenkin jakaa monen junamatkaajan kanssa yhteisen huolen.

“Hätätapaukset kyllä pelottaa. Olen katsonut, miltä hinnat näyttää jos vaikka saman päivän aikana täytyisi päästä lähtemään, eikä siitä halvalla selviä. Pidän sormia ristissä, että läheiset pysyvät terveinä!” Partanen sanoo nauraen.

Uudistus on kannattanut

Dynaamisen hinnoittelun uudistamisen syyksi on arvioitu lipputulojen maksimointia. Toistaiseksi muutos näkyy positiivisesti VR:n liiketoimintakatsauksessa.

Sen uusimman raportin, eli vuoden 2023 kolmanne kvartaalin katsauksen mukaan on VR Kaukoliikenteen liiketulos tammikuusta syyskuuhun ollut 61,7 miljoonaa euroa. VR Kaukoliikenne teki saman mittauksen yhteydessä annettujen tietojen mukaan peräti 13,2 miljoonaa tappiota samalla aikavälillä viime vuonna.

Lähteet:

VR Groupin heinä-syyskuun 2023 liiketoimintakatsaus

Junalippu Oulusta Helsinkiin lähes 100 euroa – Näin VR vastaa

Kaukojunalippujen hintahaitari laajenee – matkan voi saada entistä edullisemmin

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*