Politiikkaan lähteminen vaatii pitkäjänteisyyttä

Poliittiseen vaikuttavuuteen tarvitaan panostusta. Kuva: Pexels

Jalansijan saaminen eri piireissä ja kampanjoinnin sekä markkinoinnin järjestäminen voi hidastaa politiikkaan pääsemistä.

Keminmaalaisen aluevaltuutetun ja aluehallituksen varajäsenen Heli Trögin mielestä mediakriittisyys, asioista selvää ottaminen sekä kiinnostuminen politiikasta ovat politiikkaan lähtevälle tärkeitä työkaluja.

Politiikan pariin Trög päätyi itse, kun kuntalaiset pyysivät häntä hoitamaan heitä koskevia asioita.

 “Alkuun kun lähdin mukaan oli kaikki järjestelmät haussa. En tiennyt, miten kaikki toimii ja minkälaisia rakenteita on. Ensimmäinen neuvo tuli sellaiselta, joka oli jo kauan aikaa ollut politiikassa mukana. Hän sanoi, että heti aluksi valituksi tulleen valtuutetun kannattaisi lukea aina sen instanssin hallintosääntö. Siellä on toiminnan periaatteet, joilla mennään eteenpäin ja siitä saa paljon tietoa, että miten toimia”, kertoo poliitikko Heli Trög

Viime kesäkuussa MTV uutisoi, että useiden kansanedustajien vaalirahoitusilmoituksissa oli annettu epätarkkoja tietoja. Keskustelua on käyty siitä, millaisilla keinoilla poliitikot pyrkivät parantamaan omaa vaikutusvaltaansa.

“Tietysti jotkut käyttävät työsuhteita, harrastussuhteita edukseen. Joillakin kaikki konstit on niin sanotusti käytössä, mikä ei ole aina päivänvalossa kestävää.”

“On paljolti siitä kiinni, minkä verran on mahdollista saada jalansijaa erilaisissa lautakunnissa jaostoissa tai yhtymäkokouksissa. Nimitykset ovat kaikista tärkeimmät, joilla on se suurin merkitys omaan poliittiseen vaikuttavatuuteen ja vaikutusvaltaan.”

Politiikassa Trög on ollut mukana vuodesta 2019. Vuosien aikana kokemusta ja tietoa on kertynyt niin kampanjoinnista kuin myös lautakunnan toiminnasta. 

“Lautakuntatyöskentelyssä pääsee tavallaan pienemmällä panostuksella vaikuttamaan päätöksentekoon, sillä lautakunta käsittelee oman alueensa asioita. Pystytään esimerkiksi vaikuttamaan alueen asiakasmaksuihin.”

Politiikassa ollaan jatkuvasti tekemisissä eri aatteita ja arvoja edustavien puolueiden ja ryhmien kanssa. Omien arvojen ylläpitäminen, hankkeista ja aloitteista kiinnipitäminen vaativat jokaiselta poliitikolta sitoutumista. Kuitenkin Uutissuomalaisen selvityksen mukaan noin 300 kaupungin tai kunnanvaltuutettua on vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen vaihtanut ryhmää. 

“Tarvitaan pitkäjänteisyyttä sekä aitoa kiinnostusta asioista, joita viedään eteenpäin.”

“Kuitenkaan vaikuttaminen ei tapahdu yksin, vaan pitää olla joko ryhmän tai muiden puolueiden ryhmien tuki takana. Esimerkiksi aloitteita tekemällä ollaan pystytty vaikuttamaan perhepäivähoitajien tilanteeseen, alueellisesti palo- ja pelastustoimeen sekä erinäisiin palvelupäätöksiin. Toki omienkin panosten tuominen on tärkeää tilanteissa, joissa joudutaan äänestämään, esimerkkinä  Mehiläinen Länsi-Pohjan tämän hetkinen tilanne, jossa jokainen annettu ääni oli vaikutusvaltainen ääni sen säilymisen puolesta.” 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*