Viherkasvit koristavat yhä useamman suomalaisen asuntoa: ”Poikkeusaikana kasvien hoidosta saa myös paljon lohtua”

Monenlaiset viherkasvit koristavat yhä useamman suomalaisen asuntoa. Kuva: Pexels.

Suomessa viherkasvivillitys alkoi muutama vuosi sitten, eikä trendin laantumiselle näy merkkejä. Erityisesti nuoret aikuiset ovat haalineet koteihinsa jopa monia kymmeniä viherkasveja. Viherkasvit eivät kuitenkaan vain näytä hyvältä, vaan ne myös sisältävät monia hyötynäkökulmia.

Viherkasviharrastaja Oona Meriläinen, 22, kertoo kasviharrastuksen alkaneen jo lapsena mummon kautta.

”Haaveilen yhä yhtä upeista ulkokukkapenkeistä kuin mummoni oli luonut. Tällä hetkellä itselläni ei ole sellaiseen mahdollisuutta, joten päädyin huonekasveihin.”

Viherkasveja hankitaan monista syistä

Monet suomalaiset hankkivat viherkasveja piristäkseen asunnon ulkonäköä. Suomen pitkä, mutta samalla väritön talvi saa ihmiset hankkimaan useita, värikkäitä kasveja.

”Talvella ikkunoista tulee kovin vähän valoa ja värejä asuntoon. Eloisen väriset huonekasvit piristävät asunnon ulkonäköä huomattavasti”, Meriläinen selittää.

Sen lisäksi, että huonekasvi esimerkiksi kodin työpisteen äärellä näyttää kauniilta, se voi auttaa myös lisäämään tuotteliaisuutta sekä luovuutta. MTV:n artikkelin mukaan englantilaisen Royal College Universityn tutkimuksesta selviää, että opiskelijoiden tarkkaavaisuus ja työteho nousivat jopa 70 % huonekasvillisessa tilassa. Pelkkä huonekasvien katselu voi siis lisätä tuotteliaisuutta, ja tämä osittain voi selittää sitä, miksi ihmiset hankkivat huonekasveja.

Kasvit tarjoavat ilmaista terapiaa

Myös itse kasvien hoidolla on terapeuttisia vaikutuksia. MTV:n artikkelin mukaan viherkasvit tutkitusti kohentavat mielialaa sekä lievittävät stressiä. Kasvien hoito koetaan palkitsevana, ja oman käden jäljen tulos voidaan nähdä nopeasti ja konkreettisesti kasvin kukoistaessa. Myös Meriläinen tukee ajatusta kasvien terapeuttisuudesta.

”Näin poikkeusaikoina kasvien hoidosta saa paljon lohtua. Monien harrastuksien jäädessä pois kasvien hoito on helppo ja turvallinen tapa harrastaa kotoa käsin.”

Apu.fi -sivuston artikkelin mukaan viherkasvien hoito voi täyttää myös ihmisen tarpeen hoivata ja vaalia jotakin muuta kuin itseään. Näin kasvien hoito voi auttaa antamaan kokemuksen oman tekemisen merkityksellisyydestä.

Joulunpunaiset kasvit antavat energiaa poikkeusajan ahdistukseen

Joulutähti on perinteinen jouluajan kasvi, jonka erottaa sen punaisen pirteästä väristä sekä sen tähtimäisestä ulkomuodosta. Kuva: Pexels.

Millaisia kasveja sitten kannattaa nyt suosia? Koronavirus sekä valoton vuodenaika ovat saaneet monen mielen matalaksi. MTV:n artikkelin mukaan punaisella värillä on kuitenkin tutkitusti stimuloivia vaikutuksia, jonka vuoksi punaiset huonekasvit voivat antaa energiaa ja vähentää stressiä.

”Näin joulun alla punaiset huonekasvit antavat sekä jouluisen tunnelman, että parantavat mielialaa”, Meriläinen toteaa.

MTV: Lukuisia terveysvaikutuksia! 9 hyvää syytä hankkia lisää huonekasveja

Apu.fi -sivusto: Terveiset viidakosta – nyt kotona suositaan reheviä huonekasveja

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*