TV:n katselun suosio noussut viime vuodesta – vuoden korkeimmat lukemat keväällä

Olohuone ja televisio ovat suomalaisille yhä tutumpi yhdistelmä. Kuvituskuva. Kuva: Pixabay.
Olohuone ja televisio ovat suomalaisille yhä tutumpi yhdistelmä. Kuvituskuva. Kuva: Pixabay.

Vuonna 2020 television ja OnlineTV:n ääressä kulutettu aika lisääntyi maltillisesti edellisvuodesta. Keskeisiä syitä tv:n käytön lisääntymiselle ovat koronavirus ja sen tuomat rajoitukset. 

Suomalaisten tv:n ja radion kulutusta seuraavan yrityksen Finnpanelin tutkimuksen mukaan vuonna 2019 jokainen suomalainen katsoi televisiota keskimäärin peräti kolme tuntia ja 23 minuuttia joka päivä. Vuoden 2020 lukemat ovat kohonneet edellisvuodesta jonkin verran. 

Keväällä, kun Suomessa astuttiin valmiuslain aikaan, tv:n katseluluvuissa koettiin harppaus ylöspäin. Television katselu lisääntyi noin 20 %. Kun kovimmat rajoitukset hellittivät, kulutus stabilisoitui ja televisiota on katsottu sen jälkeen normaaliin tahtiin.  

Finnpanelin toimitusjohtaja Lena Brunin mukaan tiettyjen ohjelmien katselu on lisääntynyt. 

“Uutis- ja ajankohtaisohjelmien katselu on lisääntynyt, kun taas esimerkiksi urheilu on jäänyt tarjonnassa vähemmälle huomiolle.” 

Ylen A-studiot ja hallituksen tiedotustilaisuudet katsotuimpia ohjelmia

Finnpanelin mukaan katsotuimmat TV-ohjelmat kuukausittain olivat hallituksen kevään ja kesän tiedotustilaisuudet yhdessä Ylen A-studioiden kanssa. Maaliskuussa Ylen näyttämä tilaisuus keräsi noin 1,2 miljoonaa katselijaa. 

Brunin mukaan maaliskuun karanteenijakson aikana katselu lisääntyi myös päivisin. 

“Kun elettiin lockdown aikaa, niin Yle näytti päivällä ohjelmaa, mitä seurattiin paljon. Kun lapset olivat kotona ja ihmiset etätöissä, televisiota katsottiin kotona myös päivisin”, hän kertoo. 

Yksittäistä yleisörohmua ei vuonna 2020 edellisvuoden tapaan ollut, milloin jääkiekon MM-finaali Suomi–Kanada keräsi ihmisiä ruudun ääreen peräti 2,7 miljoonaa. 

“Viikonloppuiltojen isot tuotannot, kuten esimerkiksi Masked Singer ja Tanssii Tähtien Kanssa keräsivät paljon katselijoita, mutta lätkäfinaalin kaltaista yksittäistä yleisöä keräävää ohjelmaa ei ollut. Itsenäisyyspäivän vastaanotto keräsi noin 1,5 miljoonaa katselijaa, mutta se on selvästi vähemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna”, Brun paljastaa. 

Potentiaalia suurempiin katsojamääriin olisi kuitenkin ollut. Kun urheilu jäi TV-tarjonnasta lähes kokonaan pois, se söi katsojia. Tokion kesäolympialaiset oltiin viemässä läpi koronasta huolimatta, mutta lopulta pandemia sai niskalenkin arvokisoista. 

“Jos ne olisi pidetty, katsojamäärät näyttäisivät varmasti erilaisilta. Yle näytti menneiden olympialaisten nostalgiapätkiä kesällä, mitkä kiinnostivat urheiluväkeä kiitettävästi”, pallottelee Brun. 

Finnpanel julkaisee tarkemman tiedotteen vuoden 2020 katsojaluvuista ensi tammikuussa. 

Lähteet:

Finnpanel: Katsotuimmat ohjelmat kuukausittain.

Finnpanel: Television katselu Suomessa vuonna 2019.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*