Vero- ja tulotiedot ovat kenen tahansa saatavilla Suomessa palkan suuruudesta riippumatta

Tulotiedot ovat julkisia. Kuva: Pixabay

Aiemmin tässä kuussa käytiin julkisesti läpi Suomen suurituloisimmat ja kovimmat veronmaksajat. Tulotiedot ovat tasa-arvoisesti kenelle tahansa julkisia ammatista tai palkanmäärästä riippumatta.

”Tuloverotuksen tiedot tulevat julkisiksi vuosittain Verohallinnon toimesta ja tietyt laissa erikseen säädetyt tuloverotuksen tiedot ovat julkisia”, kertoo Verohallinnon johtava asiantuntija Helena Hynynen.

Palkkatasa-arvotyöryhmän tämän vuotinen ehdotus palkkasyrjinnän vähentämiseen tekisi palkkatietojen kyselemisestä vielä helpompaa, sillä muiden työntekijöiden palkkatiedot voisi kysyä suoraan työnantajalta. Tällä hetkellä valtion- ja kunnallisverotuksessa verotettavat tulot voi selvittää Verohallinnon kautta.

Tulotietojen saaminen on julkista tietoa ja helposti saatavilla

Kenen tahansa julkisia tulotietoja voi pyytää Verohallinnolta puhelimitse tai käydä verotoimistossa asiakaspäätteillä. Hynynen muistuttaa, että henkilöasiakkaan tulotiedot ovat henkilötietoja, joten niitä ei voi lain rajoitusten takia luovuttaa internetissä. Tiedot ovat siis sähköisesti nähtävillä vain Verohallinnon toimipisteissä.

”Henkilöasiakkaan julkisia tietoja ovat muun muassa henkilön nimi, syntymävuosi ja maakunta. Muita julkisia tuloverotuksen tietoja ovat valtion verotuksessa verotettava ansiotulo, kunnallisvero, maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärä, ennakoiden yhteismäärä sekä veronkannossa maksettava tai palautettava määrä eli jäännösvero tai veronpalautus”, luettelee Hynynen.

Nykyinen laki säädettiin verotietojen julkaisemisesta vuonna 1999

”Lain perustelujen mukaan julkisuuden ei ole koettu loukkaavan yksityisyyden suojaa, vaan sen katsottiin mahdollistavan yhteiskunnallista keskustelua eikä pelkästään ihmisten uteliaisuutta. Taustalla on vahva kansalaismielipide ja mahdollisuus tehdä havaintoja verotuksen tasosta ja kohdentumisesta sekä hallinnon toimivuudesta”, kertoo Hynynen.

Tulotietojen tarkastamisesta ei jää asiakaspäätteisiin minkäänlaista dataa. Siksi on vaikea sanoa, kuinka paljon ihmiset näitä tietoja tarkastelevat. Hynynen mainitsee, että verotoimistoissa käynti tulotietojen tarkastelun vuoksi on kuitenkin hyvin vähäistä.

Yle: Sinunkin tulosi voi tarkistaa kuka tahansa, etkä itse saa tietää siitä – verotietojen julkisuus on turvattu jatkossakin harvinaisella tavalla

Yle: Jos epäilet syrjintää työpaikalla, saat pyytää työkaverin palkkatiedot, ehdottaa työryhmä – työnantajat tyrmistyivät

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*