Oulun kaupunki panostaa pyöräteiden kunnossapitoon talvellakin

Oulussa pyöräily on mahdollista vuodenajasta riippumatta. Kuva: Toni Keränen

Pyöräilykaupunkina tunnettu Oulu panostaa pyöräilyyn vuodenajasta riippumatta. Pyöräbaanojen kunnossapidolla huolehditaan siitä, että pyöräily säilyy vaihtoehtona liikkumiselle myös talvisin. Ruuhkaisimpien pyöräteiden kunnossapito on erotettu muiden teiden kunnossapidosta, jotta siihen pystytään kiinnittämään erityistä huomiota.

Pyöräteiden talvikunnossapito on jaettu kolmeen kunnossapitoluokkaan. Pääpyörätiet kuuluvat kunnossapitoluokkaan S. Ne aurataan neljän tunnin aikana, kun lunta on tiellä 2 senttimetriä päivisin ja 4 senttimetriä öisin. Kunnossapitoluokka 1 kuuluvat pyörätiet aurataan, kun lunta on tiellä 3 senttimetriä ja kunnossapitoluokka 2, kun vastaava lumen määrä on 5 senttimetriä.

Oulun kaupunki, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Kempeleen kunta hoitavat yhdessä pääpyöräreittien talvikunnossapidon. Apunaan he käyttävät pyöräilyagentteja, joiden tehtävänä on tarkkailla pyöräteiden kuntoa sekä raportoida talven aikana muun muassa lumesta ja liukkaudesta. Agenttien avulla pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti tarkkaa tietoa pyöräväylien kunnosta, jotta talvikunnossapitoa pystytään parantamaan.

Oulu on maailmanlaajuisesti tunnettu talvipyöräilykaupunki. Asiasta on uutisoinut kansainvälisesti esimerkiksi Euronews. Kaupungissa pyöräillään talvisin enemmän kuin monissa muissa paikoissa kesäisin. Oulun kaupunki mahdollistaa talvipyöräilyn huolehtimalla pyöräteiden kunnossapidosta, ja olosuhteisiin tottuneet pyöräilijät jatkavat pyöräilyä ympäri vuoden. Tämä on poikkeuksellista, sillä esimerkiksi Tampereella pyörätiet muutetaan talvisin jalkakäytäviksi ja teiden kunnossapito jätetään tontinomistajan vastuulle.

Ylen haastattelussa Oulun liikenneinsinööri Harri Vaarala korosti erityisesti luotujen olosuhteiden roolia talvipyöräilyssä

 ”Oulussa talvipyöräillään paljon, eikä siinä ole kysymys geeneistä tai rohkeudesta, vaan olosuhteet talvipyöräilyyn luodaan”

Vaikka Oulussa pyöräilyteiden talvikunnossapitoon panostetaan, ja pyöräily on mahdollista ympäri vuoden, on tavoitteena kehittää toimintaa jatkuvasti. Oulussa otettiin käyttöön talvikunnossapidon reaaliaikainen seurantajärjestelmä, joka näyttää auratut osuudet sekä aura-autojen sijainnit reaaliajassa. Tavoitteena on myös kehittää järjestelmä, joka mittaa pyöräteillä olevan lumen sekä sohjon määrää, jotta voidaan valvoa pyöräteiden laatua.

Yle: Tampere huputtaa pyöräteitä talveksi, vaikka juhlapuheissa pyöräilyä halutaan lisätä – muut isot kaupungit ihmettelevät käytäntöä

Yle: Oulu on talvipyöräilyn mallikaupunki, hehkuttaa kansainvälinen media: haastattelupyyntöjä on jonoksi asti – mitä on tehty oikein? Selvitimme

Oulun kaupunki: Pyöräiletkö säännöllisesti talvella? Hae Oulun seudun pyöräilyagentiksi

Oulun kaupunki

Oulun seudun pyöräily

Euronews: Meet the bike-loving Finnish city that keeps pedalling even in the snow

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*