Venäjä-kytköksillään puhututtaneet Pingviini-jäätelöt boikottiin

Suurin osa suomalaisista jäätelöistä on kytköksissä Venäjälle. Kuva: Min An

VR aikoo poistaa Pingviini-jäätelöt myynnistä junien ravintolavaunuissa sekä Tikkurilan rautatieaseman kahvilassa. Useat eri puolueiden kansanedustajat vaativat muun muassa Froneri Finlandin valmistamien jäätelöiden boikotoimista sen jälkeen, kun Yle selvitti, että useilla suomalaisilla jäätelövalmistajilla on kytköksiä Venäjälle emoyhtiöidensä kautta. 

”Nyt kuluttajilta boikottia pystyyn Venäjän kanssa kauppaa tekevien yhtiöiden tuotteille! Sotaa käyvän hyökkääjämaan kanssa ei pidä tehdä kauppaa ja ohittaa hätää Ukrainassa”, kirjoittaa Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho viestintäpalvelu X:ssä.

Froneri-konserni ei ole julkisesti tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa. Vuosikatsauksessaan yhtiö puhuu sodasta ”geopoliittisena tapahtumana” eikä sotana. 

Fronerin Suomen yksikkö valmistaa lisäksi Fazerin sekä Keskon, S-ryhmän ja Lidlin omia tuotteita. Fronerin omistaa elintarvikejätti Nestlé, jonka Ukraina asetti viime viikolla sotasponsorilistalle, sillä se jatkaa yhä toimintaa Venäjällä sodasta huolimatta. 

Yle kertoo suomalaisyritysten suhtautuvan Fronerin ja Nestlén toimintaan Venäjällä kriittisesti, mutta toistaiseksi ne eivät ole lopettaneet yhteistyötä kansainvälisten jättiyritysten kanssa. Keskusteluita Fronerin Euroopan-johdon kanssa on käyty ja niitä tullaan jatkamaan.  

Myös Ruotsissa sijaitsevan Ingmanin jäätelötehtaan omistama Unilever on nimetty Venäjän sotasponsoriksi. Unilever ei halunnut kommentoida Ylelle Venäjä-kytköksiä, mutta on aikaisemmin tiedottanut toimintansa supistamisesta Venäjällä ja vaikeuksista vetäytyä maasta. 

Boikottien vaikutukset ovat nähtävissä

Kesällä laajasti puhututtanut Maraboun suklaaseen kohdistunut boikotti on näkynyt emoyhtiö Mondelezin osakekurssissa. Yhdysvaltalainen elintarvikeyhtiö Mondelez International jatkoi toimintaansa Venäjällä sadasta huolimatta, mikä johti yhä jatkuviin laajamittaisiin boikotteihin myös Suomessa. 

Boikotit ovat näkyvissä Mondelez Internationalin osakekurssissa. Kauppalehden tietojen mukaan toukokuussa 2023 yhtiön osakkeen arvo oli huipussaan 78,36 dollarin arvoinen. Lokakuussa osake sukelsi alimmillaan 61,04 dollariin. 

Venäjä-kaupan asiantuntija Kari Liuhto kertoo Ylelle uskovansa Venäjä-kytköksillä olevan vaikutuksia jäätelökauppaan.

”Suomalainen kuluttaja on vastuullinen ja ymmärtää, mitä Ukrainassa tapahtuu. Tämä tulee näkymään jäätelöiden myynnissä ensi kesänä, jos yritykset eivät tee mitään.”

Lähteet:

Yle: VR poistaa Pingviini-jäätelöt myynnistä ”mahdollisimman nopeasti” – boikotin syynä Venäjän hyökkäyssota 

Kauppalehti: Mondelez International A (MDLZ) – Osakkeen kurssi tänään

X: Mia Laiho X:ssä 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*