Yle: Australia sitoutuu tarjoamaan turvapaikkaa saarivaltiolle  

Australia tarjoutuu ilmastoturvapaikaksi. Kuva: Pixabay

Australian ja Tuvalun pääministerit Anthony Albanese ja Kausea Natano ilmoittivat tänään perjantaina Australian tarjoavan ilmastoturvapaikkaa saarivaltio Tuvalun asukkaille. Sopimuksen myötä Tuvalun asukkaat saavat erityisoikeudet asua ja työskennellä Australiassa, Yle kertoo.  

Pakolaisoikeuden asiantuntija Jane McAdam kertoo Ylen jutussa maiden välisen sopimuksen olevan edistyksellinen. 

”Kyse on ensimmäisestä sopimuksesta, jossa käsitellään erityisesti ilmastoon liittyvää liikkuvuutta”, McAdam kertoi AFP:lle. 

Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo nyt Tuvalulla ja asiantuntijat myöntävät, että toimenpiteisiin olisi pitänyt ryhtyä aikaisemmin.  

Tuvalu sijaitsee Tyynellämerellä, saarivaltiolla asuu noin 11 000 asukasta. Merenpinnan kohoamisen seurauksena ilmastotutkijat pelkäävät, että 80 vuoden kuluttua Tuvalulla ei voi asua.  

Tuvalun ja Australian sopimuksen voidaan tulkita olevan iso voitto Australialle, johtuen Australian ja Kiinan kilpailusta Tyynenmeren alueen vaikutusvallan kasvattamisesta. Australian ja Tyynenmeren valtioiden välillä on ollut erimielisyyksiä Australian taloudellisen riippuvuuden hiilen ja kaasun viennin vuoksi.  

Yle: Australia tarjoaa turvapaikkaa kokonaisen saarivaltion asukkaille

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*