Väsymyksestä eroon värikkäällä ruualla

Erilaisilla kasviksilla saa lisää väriä ruokavalioon. Kuva: Pixabay

Herätyskellosi soi aamukuudelta. Ulkona on pimeää, etkä jaksaisi nousta. Haluaisit vain kääntää kylkeä ja jatkaa unia, sillä ajatuskin töihin tai kouluun menemisestä nostaa ihokarvat pystyyn. Olo on heikko, koska yksinkertaisesti sinua vain väsyttää älyttömästi.

Väsymys on tuttua kaikille. Yleensä se johtuu siitä, että unen määrä on jäänyt vähäiseksi.

Varsinkin pitkään jatkuneen väsymyksen taustalla voi olla monta muutakin piilevää tekijää.

Funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen kertoo, että sitkeä väsymys voi olla oire jopa vakavista sairauksista.

”Väsymys voi olla oire tai seuraus esimerkiksi flunssasta tai virtsatietulehduksesta, jota on sairastanut jo pitkään. Silloin on tietysti selvää, mistä väsymys johtuu, koska on muitakin oireita. Silloin myös tietää, että väsymys häviää, kun paranee.”

Heinonen lisää, että jos väsymys jatkuu ja jatkuu ilman selkeää syytä tai muita oireita, on tutkittava, mitä sen taustalla on. Väsymys voi johtua vaikkapa anemiasta, joka pitää ehdottomasti tarkistaa. Muita syitä saattavat olla kilpirauhasen vajaatoiminta tai diabetes.

Väsymys voi johtua myös uniapneasta. Kurkku kapeutuu unen aikana, mikä häiritsee hengittämistä ja aiheuttaa hengityskatkoksia. Ne saavat heräämään keskellä yötä, mikä johtaa väsymykseen päivällä.

”Taustalla voivat olla myös suolistoperäiset ongelmat, esimerkiksi piilevä keliakia. Tätä ei usein oteta huomioon. Toinen esimerkki voisi olla jokin imeytymishäiriö. Se voi syntyä muun muassa siitä, että ihmiset syövät huomaamattaan paljon tulehduskipulääkkeitä, jolloin suoliston limakalvo menee rikki.”

Lisäpuhtia vitamiineista

Väsymystä voi torjua tietyillä ravintolisillä, jos se on stressiperäistä tai johtuu vähäisestä unensaannista.

”Jos on pitkän aikaa stressannut, ruuansulatus häiriintyy, jolloin kaikki ravintoaineet eivät pääse imeytymään. Monivitamiinista saadaan välttämättömimmät aineet.”

Heinonen jatkaa, että lähes kaikki suomalaiset kärsivät D-vitamiinin puutteesta talvella, joten sen ottamisella on suuri vaikutus terveydelle ja hyvinvoinnille.

”Magnesium iltapainotteisesti otettuna auttaa rentoutumaan ja nukahtamaan.”

Energiaa elintarvikkeista

Tärkeimpiä elintarvikkeita väsymyksen torjuntaan ovat marjat, vihannekset ja juurekset, hedelmät, pähkinät sekä siemenet.

”Nämä auttavat väsymykseen, koska niissä on niin paljon vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä todella paljon antioksidantteja. Lisäksi niissä on flavonoideja. Kaikkia tarvitaan, jotta pystytään muodostamaan energiaa kehossa. Näitä ei voi ottaa pillerin muodossa, eli tarvitsemme marjat, vihannekset ja muut ruokavaliossamme”, Heinonen painottaa.

Väriä ruokavalioon

Heinosen mukaan ruokavaliolla on valtava merkitys sille, kuinka energinen ihminen on. Ruokavalioon tulisi sisällyttää monipuolista ja moniväristä ruokaa.

”Tulisi kiinnittää huomiota siihen, että syö paljon eri värejä. Joka päivä tulisi pyrkiä syömään neljästä viiteen eri väriä.”

Heinonen vinkkaa, että opiskelija, jonka ruokabudjetti on tiukka, voisi syödä vaikka itse poimittuja mustikoita aamupuuron kanssa, koulussa lounaalla salaattia sekä tomaattia tai paprikaa.

”Kotiin kannattaa ostaa vaikkapa omenoita ja syödä joka päivä yksi. Olisi hyvä hankkia myös porkkanoita. Pääasia on se, että syö mahdollisimman paljon eri väristä ruokaa”, Heinonen lopettaa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*