Suomen Luonto julkaisi Vuoden turhakkeen

Kuva: Pixabay

Suomen Luonto on valinnut vuoden turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan. Erityismaininnan sai 2–3 vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet. Vuoden turhake tittelistä elektroniikan kanssa kilpailivat tänä vuonna muun muassa vesijetit, energiajuomat ja kananmunankeitin. Myös lyhyet lentomatkat ja kauppakeskukset saivat kannatusta.  

Turhake valittiin tänä vuonna jo 20. kerran. Kyseenalaista kunniaa saavaa tuotetta etsittiin syyskuun alusta Suomen Luonnon nettisivuilla. Turhakkeen valintaperusteena pidetään, että se on häiritsevää, käsittämätöntä tai hyödytöntä, lisäksi sillä on haitallisia ympäristövaikutuksia. Turhakkeeksi ei voi esittää henkilöä, yritystä, yhteisöä tai aiempaa turhaketta.

Ensimmäisenä turhakkeen titteli myönnettiin lehtipuhaltimelle vuonna 2000. Lehtipuhaltimet ovat edelleen aktiivisessa käytössä kiinteistöhuolloissa. Vuonna 2005 kaupunkimaasturit olivat vuoden turhake, silti niiden myynti on kasvanut tasaisesti vuodesta toiseen. Tänä vuonna Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan joka kolmas ensirekisteröity henkilöauto on katumaasturi.

Vaateteollisuudelle maininta on osunut kolme kertaa, turkikset 2010, pikamuoti 2017 ja fleece 2018. Turkisteollisuuden tarpeellisuus jakaa mielipiteitä tuottajien ja eläinaktivistien välillä. Pikamuotiin liittyy eettisiä ongelmia ja globaaleja ympäristöongelmia. Fleecestä irtoaa ympäristölle haitallista mikromuovia jokaisella pesukerralla.

Valintaraati on osunut monesti oikeaankin valinnassaan. Tuplapuhelinluettelot ovat kadonneet puhelinpöydiltä, eikä vaipankätkijää löydy kauppojen hyllyiltä. Muovisia kananmunakoteloita ja hajustettuja roskapusseja kaupasta löytyy vielä niitä haluaville.

Lähteet:
Suomen Luonto
Autoalan tiedotuskeskus

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*