Vapaaehtoiseen pelastustoimintaan tarvitaan lisää nuoria jäseniä

Metsässä liikkumisen taito on tärkeää vapaaehtoisille. Kuva: Pixabay

Väestö ikääntyy ja niin ikääntyvät vapaaehtoisetkin, kertoo Raahen seutu. Tiedon varmistaa myös Maakuntatoimikunnan puheenjohtaja Esa Erkkilä. Ihmisten ikääntyessä esimerkiksi kadonneiden etsintätehtävät yleistyvät.

”Pulaa on ammattitaitoisista koulutetuista etsijöistä, ja etenkin nuoria toivotaan mukaan toimintaan”, Erkkilä toteaa.

Hänen mukaansa tähän yksi ratkaisu voisi olla kouluvierailut, joissa kerrotaan Vapaaehtoisesta pelastustoiminnasta (Vapepa) siitä kiinnostuneille.

Jäsenten aktivointi tuntuu olevan hankalaa, sillä monesti osallistutaan yhteen koulutukseen, mutta tositilanteessa toimeen ei tartutakaan. Hälytyksiä tulee Pohjois-Pohjanmaan alueella vuodessa keskimäärin 40–50. Hälytyskutsut tulevat vapaaehtoisille pääosin valtakunnalliseen hälytysjärjestelmä OHTO:n välityksellä. OHTO:on kirjautumisen jälkeen vapaaehtoinen saa hälytyksestä tiedon tekstiviestillä, johon hän kuittaa, pääseekö osallistumaan kyseiseen tehtävään.

Vapaaehtoistoiminnan laadun varmistaminen vaatii kouluttamista

Koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Raahessa järjestettiin maanantaina pimeäetsintäharjoitus vapaaehtoisille. Oulussa vastaavia harjoituksia järjestettiin keväällä kaksi ja seuraavan kerran niitä järjestetään ensi keväänä.

”Kun kysyntää on, siihen pyritään vastaamaan, eli mikäli yhdistykset pyytävät niin niitä järjestetään”, kertoo Erkkilä.

Vapaaehtoisten kouluttaminen on tärkeää, jotta etsijät osaavat toimia organisoidusti oikean tilanteen tullessa kohdalle. Etsijästä, jolla ei ole asiantuntemusta saattaa olla maastossa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Vapaaehtoinen pelastustoiminta on tärkeä toimija viranomaistehtävien tukemisessa. Enimmäkseen tehtävät koskevat kadonneiden etsintää ja ensihuoltotehtäviä. Vapepa on 54:n järjestön ja muun yhteistyötahon liittymä, jonka toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja pyyteettömään avunantoon. Suomen Punainen Risti toimii Vapepan koordinaatiojärjestönä. Vapaaehtoisten avustusryhmien kalustoon kuuluu viestivälineitä, moottorikelkkoja, veneitä, pelastus- ja jälkikoiria sekä ilma-aluksia.  

Lähde: Raahen Seutu

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*