Ulkonäköpaineet mietityttävät myös nuoria miehiä

Miesten ulkonäköpaineista keskustelun tulisi olla yhtä tavallista kuin naisten. Kuva: Pixabay

Miesten ulkonäköpaineet ovat pitkään vaiettu ongelma. Tyytymättömyyttä omaan kehoon pidetään naisilla yleisempänä, mutta ero sukupuolten välillä on pienentymässä. Perinteisen suomalaisen miehen malli on ahdas, ja miehet on totuttu näkemään raavaina ja rohkeina. Naistenlehdet pursuilevat ulkonäkökeskeistä sisältöä, mutta miesten kokemuksista ollaan usein hiljaa. Tilanne muuttuu pienin askelin.

Aiheen ympärillä käydään keskustelua

Tänä vuonna nuorten miesten ulkonäköpaineet on nostettu keskustelunaiheeksi useasti, kerrotaan Oulun Poikien talolta. Poikien Talo on turvallinen tila 12–29-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Sieltä voi hakea keskusteluapua erilaisiin elämäntilanteisiin ja mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

”Syksyllä olemme pitäneet Miesten Vuoro -keskustelufoorumia, jossa on kahdesti ollut aiheena miesten ulkonäköpaineet”, kommentoi Olli-Pekka Kallunki Oulun Poikien Talolta.

Sosiaalisella medialla on iso rooli ulkonäköasioissa niin hyvässä kuin pahassakin. Siellä tuodaan esille yhä enemmän erilaisuutta, kaikennäköiset ihmiset ovat edustettuna ja kehopositiivisuudesta puhutaan. Toisaalta taas sosiaalinen media luo suotuisan alustan vertailulle ja käyttäjät voivat kokea, että yleisö suosii usein vain tietynlaisia kehoja. Totuus kuvien takana unohtuu helposti, jos näkee toisen elämästä vain parhaat palat, joiden luomiseen on käytetty tunteja aikaa. Epärealistinen sisältö luo epärealistisia ulkonäkövaatimuksia.

”Meillä kävijät sanoittavat, että some vaikuttaa ulkonäköpaineisiin”, vahvistaa Kallunki.

Dokumenttisarjassa miehet pääsevät ääneen

Myös ohjaaja Sami Kieksi tuo ongelman esille Some Deep Story -dokumenttisarjansa uusissa jaksoissa. Ääneen pääsevät miehet, jotka kokevat ulkopuolisuutta ulkonäkönsä vuoksi. Yle Areenasta löytyvä sarja selventää, kuinka ulkonäköpaineissa on kyse paljon muustakin kuin vain siitä, onko viehättävä muiden silmissä.

”On olettamus, että miehiä ei muka kiinnosta ulkonäkö, vaikka todellakin kiinnostaa”, kertoo 19-vuotias Niilo sarjan ensimmäisessä jaksossa.

Lähteet:

Poikien Talo Oulu

Yle: Miesten ulkonäköpaineet tiedetään, mutta niistä ei puhuta – Tuure Boelius: ”Miehillä ei ole velvollisuutta tuntea siitä huonoa omaatuntoa

HS: Sami Kieksi löysi jälleen koskettavan aiheen: nuorten miesten ulkonäkö­paineet

Yle Areena: Some Deep Story – miesten ulkonäköpaineet

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*