Rakennustarvikkeiden hintojen lasku ei vielä konkretisoidu asiakassumana

Hintojen lasku näkyy eniten puutavaran hinnoissa. Kuva: Pixabay

Suurin osa palveluista ja tuotteista jatkaa kallistumistaan, mutta rakennustarvikkeet liikkuvat nyt hintojensa puolesta päinvastaiseen suuntaan. Koronakriisin rantauduttua Suomeen yksityisasiakkaat innostuivat rakentamisesta ja remontoimisesta, kun luppoaikaa ja rahaa oli käytettävissä enemmän. Suurempi kysyntä hilasi rakennusmateriaalien hinnat ennätyskorkealle.

Yle uutisoi eilen rakennustarvikkeiden hinnan palanneen korkeimman huipun jälkeen koronaa edeltävälle tasolle. Oulun K-Rauta Äimäraution kauppias Tuomas Pajala ei kuitenkaan näe vielä suurta muutosta asiakkaiden ostokäyttäytymisessä.

”Hintojen lasku ei näy vielä myynnissämme. Lukujen puolesta liikumme samalla tasolla kuin viime vuonna”, Pajala kertoo.

Kustannusten lasku innostaa asiakkaat kaupoille keväämmällä

Pajala muistuttaa, että pandemia-aikaa edeltävää hintatasoa ei ole saavutettu jokaisen tuoteryhmän kohdalla. Esimerkiksi kipsilevyt ja eristeet ovat edelleen suhteellisen kalliita. Merkittävin lasku koskee puutavaraa. Vaikka sahatavaran ostaminen ei enää kirpaise kassalla samaan tapaan kuin kysynnän ollessa korkeimmillaan, ei K-Rauta Äimärautiolla ole näkynyt asiakasryntäystä. Pajala nimeää syitä, jotka löytyvät kolikon kääntöpuolelta.

”Menemme kohti hiljaisinta aikaa, joka on marraskuusta helmikuuhun. Silloin rakentaminen on luonnostaan vähäisempää. Sen lisäksi yksityishenkilöiden ostokäyttäytymiseen vaikuttaa maailmantilanne. Inflaatio ja korkojen nousu haastavat taloudellisesti ja näyttäytyvät epävarmuutena rakentamisen ja remontoinnin suhteen. Tällä hetkellä niin moni muu tekijää vaikuttaa ostohalukkuuteen. Ilman näitä myynti olisi varmasti kiihtynyt hintojen laskettua.

Yksityisasiakkaiden kovin rakentamisvimma laantui keväällä, mutta Pajala uskoo ihmisten palaavan terassirakentamisen ja nikkaroinnin pariin kesää kohti liikuttaessa, jos ja kun hintataso pysyy maltillisena.

”Yrityspuolella taas on pitkälti kiinni siitä, miten asuntokauppa käy. On nähtävissä, että rakentamisen suhdanne kääntyy rauhallisemmaksi.”

YLE: Rakennustarvikkeiden hinta laski koronaa edeltävälle tasolle

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*