Totta vai tarua? Yle: Väestöliitto on huolissaan Suomen syntyvyyden laskusta nälkävuosien tasolle

Helsingin yliopisto ja Max Plank -instituutti julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan 1980-luvulla syntyneiden naisten lapsiluku olisi jäämässä 1,6 lapseen, kun 1970-luvulla syntyneillä se olisi 1,9.

Myös Väestöliitto julkaisi Kestävän väestökehityksen Suomi -raportin, jossa se on tutkinut Suomen syntyvyyttä ja kuinka ratkaista suurista ikäluokista syntyviä hyvinvointivaltioon kohdistuvia ongelmia.

Yle julkaisi tämän raportin pohjalta uutisen, jossa kerrottiin Väestöliiton olevan huolissaan Suomen syntyvyyden laskusta nälkävuosien tasolle. Yle myös uutisoi ja tiivistää 200-sivuisen raportin pääväittämiä.

Kuitenkin Ylen artikkelissa on virhe. Yle väittää otsikossaan, että Väestöliitto on huolissaan syntyvyyden laskusta nälkävuosien tasolle. Väestöliiton raportissa ei kuitenkaan mainita mitään nälkävuosista tai 1800-luvusta. Anna Rotkirch, Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja ja tutkimusprofessori, kertoo yksioikoisesti Ylen artikkelin olevan virheellinen. Rotkirch ei pidä siitä, että pitkän uurastuksen voimilla aikaan saadun raportin uutisointi on virheellistä. Yle ei ole vieläkään muuttanut juttunsa otsikkoa.

Totta vai tarua: Tarua

Väestöliitto ei väitä raportissaan syntyvyyden olevan nälkävuosien tasolla eikä mainitse edes 1800-lukua mitenkään. Ylellä ei ole mitään syytä olettaa niin.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*