Totta vai tarua? Viinietikka toimii myös kuivashampoona

Menaiset uutisoi kesäkuussa 2017 julkaistussa jutussa viinietikan käyttämisestä hiustenhoidossa. Jutussa kerrottiin sen muun muassa toimivan veteen sekoitettuna hellävaraisena korvaajana kuivashampoolle. Viinietikan ja veden seosta voi jutun mukaan laittaa suihkepullon avulla pyyhekuiviin tai kuiviin hiuksiin. Seoksen sanotaan poistavan epäpuhtauksia päänahasta, ja pesevän kevyesti hiusta jättämättä siihen tuotejäämiä.

Puhtaaseen lopputulokseen huuhtelemalla

Esitetyn väitteen voi helposti ymmärtää väärin, sillä viinietikan käyttäminen shampoona ja hiushuuhteena on hyvinkin yleistä. Suvi Kunnari käsittelee vuonna 2016 Laurea-ammattikorkeakoulussa tekemässään opinnäytetyössä saippuaan liittyviä haasteita hiusten pesussa. Hän sivuaa työssään lyhyesti myös viinietikan hyödyntämistä hiustenhoidossa.

Kunnari kertoo, että viinietikka on erityisen hyvä poistamaan saippuajäämiä, sillä saippuasaostuma on kahdenarvoisen metalli-ionin, sekä kahden rasvahapon muodostama suola. Kun etikkahappo pääsee reagoimaan sen kanssa, se sitoutuu metalli-ioniin, ja vapauttaa rasvahapot. Kunnari tarkentaa, että kun viinietikkaa käytetään veteen laimennettuna, niin sen happamuus laimenee. Tämä tuo hiuksiin lisää kiiltoa, sekä helpottaa niiden kammattavuutta. Veden ja viinietikan seos on kuitenkin huuhdeltava hiuksista pois. Tiedot perustuvat kanadalaisen kemistin Wayne Cascaranon tutkimukseen ”Apple Cider Vinegar Benefits”.

Suomalainen yrttiterapeutti Outi Lempa on tutkinut etikan hyödyntämistä kotikosmetiikassa, ja toteaa blogissaan, ettei viinietikka varsinaisesti ole hiustenhoitoaine, koska se ei sisällä mitään hiuksen pinnalle jäävää hoitavaa ainesosaa. Etikka ainoastaan sulkee hiussuomut pesun jälkeen, mikä perustuu aineen happamuuteen. Samalla se palauttaa hiuspohjan pH:n happamaksi emäksisen pesun jälkeen.

Lempa toteaa, ettei suosittelisi viinietikkaa hiusten puhdistukseen, jos sitä ei olisi tarkoitus huuhdella pois. Kuivashampoona käytettynä viinietikan irrottamat rasvahapot eivät poistuisi hiuksista ja päänahasta minnekään, koska itse puhdistusaine jätettäisi hiusten sekaan.

Tekniikka voisi olla Lempan mukaan toimiva, jos viinietikkaa käytettäisiin hiuksiin suihkussa sopivan laimeana seoksena.

Totta vai tarua: Tarua

Viinietikan vapauttamat rasvahapot jäävät kuivashampoon tavoin käytettäessä päänahkaan ja hiusten sekaan. Puhtaan tuloksen varmistamiseksi seos täytyy huuhdella hiuksista pois. Viinietikkaa voi kuitenkin käyttää suihkun yhteydessä shampoon tai huuhteen korvaajana.

Lähteet:

Suvi Kunnari: Saippua hiustenpesutuotteena

Apple Cider Vinegar Benefits: Properties of Vinegar

Naturally Curly: The Scoop on Vinegar

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*