Totta vai tarua? Allergioista voi parantua mielen voimalla

Jo usean vuoden ajan mediassa on puhututtanut Maria Nordinin Eroon oireista -kurssi, jolla annetaan tunnemaailmaan perustuvia selityksiä kehon ja mielen häiriötiloille. Vaihtoehtoisia hoitoja tarjoavalla kurssilla on pyrkimyksenä lievittää tai päästä eroon erilaisista oireista tietoisuus- ja mielikuvaharjoittelulla. Yksi kurssin teemoista on parantua näillä harjoitteilla allergiasta mielen voimalla.

Kurssilaiset ovat antaneet mittavan listan asioista, mihin he ovat saaneet harjoittelulla helpotusta. Listalta löytyy lukuisien allergioiden lisäksi muun muassa uupumus, syöpähoidot sekä 1-tyypin diabeteksen hoitotasapaino.

Terveyskirjasto määrittelee nettisivuillaan allergian olevan elimistön puolustus- eli immuunijärjestelmän vääristynyttä toimintaa ulkoisia tekijöitä kohtaan. Veren valkosolut, jotka ohjaavat immuunijärjestelmää, reagoivat liiallisesti esimerkiksi hengitystieallergeeneihin (siitepöly, eläinhilse, pölypunkki) tai ruoka-aineisiin (lehmänmaito, sitrushedelmät, viljat). Muita allergioita laukaisevia allergeeneja ovat erilaiset lääkeaineet, fysikaaliset tekijät sekä kosketusallergeenit.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes asetti vuoden 2019 loppupuolella Nordinille 100 000 euron uhkasakon rajoittamaan kurssin markkinointia. Tukesin ylitarkastaja Annina Nyholm kommentoi asiaa silloin Ylelle kertoen, että vaikka itse kurssin sisältö olisikin asiallista, niin sen virheellisiin tai jopa valheellisiin terveysväitteisiin pohjautuva markkinointi on osoittautunut harhaanjohtavaksi. Palvelun turvallisuus oli kuitenkin sellaisella tasolla, että Tukes antoi Nordinin jatkaa kurssiaan. Myöhemmin vuonna 2021 Tukesin antama uhkasakko kumottiin hallinto-oikeudessa.

Nordinin mukaan kurssi on saanut paljon positiivista palautetta, mutta asiantuntijoiden mukaan riskit ovat suuret. Esimerkiksi lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti kertoo blogissaan katsoneensa kaikki kurssin videot sekä live-luennot, joihin hänen näkemyksensä kurssin vaarallisuudesta viittaavat.

Knuutin mukaan kurssin opeilla on mahdollista helpottaa oireita, jotka eivät ole tulleet seurauksena biologisista tapahtumista. Vaikka mielikuvaharjoitukset ovat hänen mukaansa vaarattomia, ovat ne vakavien sairauksien kohdalla hyvin riskialttiita.

Kurssin turvallisuusohjeissa riskit allergioille altistamiseen ovat mainittu, mutta itse kurssimateriaalissa varoitusta ei ole. Knuutin mielestä kurssilla annetaan ymmärtää, että allergisoivaa ainetta voisi maistaa mielikuvaharjoittelun suoritettua, mutta tämä on erittäin vaarallista vakavissa allergioissa. Nordin on sosiaalisen median keskusteluissa kertonut, että kurssin käytyään on mahdollista päästä eroon esimerkiksi pähkinäallergiasta. Knuuti alleviivaa, että tämä väite on perusteeton ja vaarallinen: ”Kyseessä on hengenvaarallinen reaktio”.

Havaintopsykologi Jukka Häkkinen kirjoittaa Ylen Tiedeblogissaan myös Nordinin käyttämän kanadalaisen DNSR-menetelmän väheksyvän ja syyllistävän kaikkia kroonisesti sairaita henkilöitä. Kyseinen aivotreenimenetelmä pohjautuu neuroplastisuuteen eli aivojen muokkautuvuuteen, minkä Häkkinen toteaa tarkoittavan tavallista oppimista. Hänen mukaansa neuroplastisuus on vain hieno tieteen termi, jota käytetään ovelaan markkinointiin.

Totta vai tarua? Tarua.

Häkkinen tyrmää täysin ajatuksen siitä, että mielen voimalla voisi parantua kroonisista sairauksista kuten allergiasta. Ajatteluaan muuttamalla tai aivoja uudelleenohjelmoimalla ei ole hänen mielestään mahdollista parantua kroonisista sairauksista, mutta DNSR:n kognitiivinen puoli voi auttaa esimerkiksi unettomuuteen tai ahdistukseen. Väite allergioihin liittyen on kuitenkin tarua.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-11059397

https://yle.fi/uutiset/3-12034494

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/10/nakokulma-allergiat-ja-muut-sairaudet-paranevat-aivotreenilla-vaite-huuhaata

https://www.terveyskirjasto.fi/skl00027#s1

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*