Dogecoin nousukiidossa – ”Meemivaluutat voivat heikentää kryptovaluuttojen uskottavuutta”

Meemin arvo voi olla yllättävä, varsinkin jos siitä pitävät tarpeeksi rikkaat ja kuuluisat ihmiset. Kun Elon Musk twiittasi sunnuntaina 16. toukokuuta yhden sanan, bitcoin syöksyi seuraavana päivänä 9,4 prosenttia. Musk on viimeisen vuoden ajan osoittanut aktiivisesti vaikutusvaltaansa kryptovaluuttamarkkinoilla arvostelemalla bitcoinia ja twiittaamalla meemejä dogecoiniin liittyen.

”Mikäli jollain on somessa jo valmiiksi suuri seuraajakunta, on uuden meemivaluutan arvon nostaminen huomattavasti helpompaa”, Northcrypton kryptovaluutta-asiantuntija Mikko Soon sanoo.

Kryptovaluuttojen vakauksissa eroja

Dogecoin on alun perin vitsinä syntynyt kryptovaluutta, joka luotiin oluen voimalla. Nyt dogecoinin hinta on kuitenkin kivunnut 0,42 dollariin, ja sen markkina-arvo on noin 51 miljardia dollaria Coinmarketcap-sivuston tietojen mukaan. Tämä tarkoittaa, että jos on ostanut dogecoineja esimerkiksi helmikuussa voi olla käytännössä miljonääri.

Musk ei toki ole ainoa syy dogecoinin rakettimaiseen nousuun. Valuutan ympärille on vuodesta 2013 alkaen kehittynyt oma yhteisö ja meemien alaluokka. Kolikon hinnan nousuun vaikutti myös Reddit-yhteisöpalvelussa järjestetty hyväntekeväisyystempaus. Dogecoin luokitellaan kuitenkin altcoiniksi, mikä tarkoittaa, että sen markkina-arvossa voi tapahtua voimakkaita keikahduksia, jos valuuttaa paljon ostaneet päättävät myydä osuutensa.

Tämän hetken vakaimpia valuuttoja ovat lukuisat erilaiset stablecoinit. Yhteistä kaikille stablecoineille on, että niiden arvon on tarkoitus pysyä mahdollisimman lähellä yhtä dollaria. Tämä on mahdollista erilaisten takausmekanismien avulla.

”Stablecoinien pääasiallinen tehtävä on suojata sijoittajia kryptovaluuttamarkkinoiden rajuilta kurssivaihteluilta. Stablecoinien jälkeen vakain valuutta on ehdottomasti bitcoin”, Soon kertoo.

Oman kryptovaluutan luominen kohtuullisen yksinkertaista

Soonin mukaan oman kryptovaluutan luominen on melko helppoa, mutta ei kuitenkaan aivan ilmaista. Hinnat vaihtelevat riippuen siitä, mihin lohkoketjuun kryptovaluutan haluaa luoda. Markkinoille tulee joka päivä satoja uusia kolikoita.

”Markkinoilla on kymmeniä tuhansia kryptovaluuttoja, joita yritetään jatkuvasti nostaa aallonharjalle hypettämällä niitä somessa. Tästä massasta esille nouseminen on erittäin haastavaa. Suurin osa uusista kryptovaluutoista ei tule ikinä saavuttamaan kovinkaan suurta suosiota markkinoilla”, Soon kertoo.

Kryptovaluutan voi periaatteessa tehdä kuka tahansa, eikä se vaadi kovin suurta teknistä osaamista. Kryptovaluutan luominen onnistuu helpoiten kopioimalla jo jonkin olemassa olevan kryptovaluutan koodi. Soonin mukaan uusien valuuttojen edustajat pyrkivät saamaan somevaikuttajia keulakuvikseen.

”Monilla uusilla kryptovaluutoilla ei ole todellisuudessa mitään muuta käyttötarkoitusta, kuin että aikaisin projektiin mukaan lähteneet rikastuisivat myymällä omistuksiaan uusille sijoittajille kalliiseen hintaan”, Soon sanoo.

Suurimpana ongelmana Soon näkee, että monet uudet sijoittajat eivät osaa erottaa meemikolikkoja ja todellisen käyttötarkoituksen omaavia kryptovaluuttoja toisistaan. Somevaikuttajien vastuuta ei saisi aliarvioida tässä tilanteessa.

”Tällaiset hassuttelukolikot voivat heikentää koko kryptovaluuttamarkkinoiden uskottavuutta”, Soon sanoo.

Sijoittajatkin innostuneet bitcoineista

Bitcoinia on kritisoitu siitä, että sen kuplapotentiaali on suuri. Yhtäältä sitä on verrattu 1600-luvun tulppaanikuplaan eli valuutan koko arvo pohjautuisi enemmän hypesykliin ja maniaan. Lisäksi kryptovaluuttojen hiilijalanjälkeä on arvosteltu louhinnasta johtuvan ympäristökuorman vuoksi. Toiset taas sanovat, että bitcoin on kultaan verrattava arvon säilyttäjä, joka kuuluisi jokaisen sijoittajan salkkuun.

”Bitcoinin arvon taustalta löytyy useita eri tekijöitä, joista tärkeimpiä ovat ehdottomasti bitcoinin muuttumaton rahapolitiikka ja absoluuttinen niukkuus. Yhä useammat perinteisestä sijoitusmaailmasta tutut toimijat ja suuryritykset ovat hypänneet mukaan kryptovaluuttojen maailmaan, ja tämä tulee varmasti lähitulevaisuudessa lisääntymään entisestään”, Soon kertoo.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*