Tietomaassa tanssitettiin senioreita

Tietomaan auditoriossa järjestetty tietoisku keräsi valtavasti yleisöä. Kuva: Emma Puttonen

Tiedekeskus Tietomaassa järjestettiin yli 60-vuotiaille suunnattu maksuton Tiedetanssit -niminen tapahtuma 12. joulukuuta. Oulun yliopiston GNC-tutkimusryhmän (Gero Nursing Centre) ideoimassa ja järjestämässä tapahtumassa kuultiin muun muassa tietoiskuja ikääntymisen vaikutuksista tasapainoon sekä tanssin vaikutuksista kognitiivisiin kykyihin ja sosiaaliseen hyvinvointiin. GNC on ikääntyyneiden kuntotumista edistävän hoitotyön tutkimus- ja osaamiskeskus. 

Tietomaassa pääsi tekemään erilaisia tasapainotestejä ja tasapainoharjoituksia, sekä tutustumaan GeroFIT-koulutukseen. Paikalla oli lisäksi useita oululaisia tanssialan toimijoita esittelemässä toimintaansa. Päivän päättivät tasapainotanssit, joita olivat säestämässä Iida-Maria & JP

Tasapainorata osoittautui suosituksi. Myös päivän ensimmäisiä tietoiskuja oli kuuntelemassa yli sata kävijää. Auditorion aulassa riitti tungosta, kun halukkaat pääsivät harjoittelemaan koreografiaa GNC:n tutkijoiden kanssa.

Aulassa pääsi tutustumaan hyvinvoinnin toimijoihin. Kuva: Emma Puttonen

Tapahtuman suunnittelu alkoi puoli vuotta sitten, kun GNC-tutkimusryhmä mietti tiedetapahtuman järjestämistä ikääntyville. Tutkimusyksikön tarkoituksena on järjestää kaikille sopivia avoimia tiedetapahtumia.  

Idea tanssin ja tieteen yhdistämisestä oli alun perin Oulun yliopiston opettaja ja GNC-tutkimusryhmän jäsen Kaisa-Mari Saarelan käsialaa. 

Tanssitaustan omaava Saarela oli aikaisemmin miettinyt, että olisi ihanaa järjestää jokin tanssitapahtuma. Hän on aiemmin järjestänyt tanssitapahtumia, kuten senioreiden teetanssit, joissa on yhdistetty iltapäivätee ja tanssi. 

“Tanssilla on tutkitusti paljon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia ihmisiin ja ihminen on yksi hoitotieteen keskeinen tutkimuskohde. Sekä tietenkin se, joka sitä tiedettä hyödyntää. Tanssista löytyi sopiva punainen lanka tiede- ja hyvinvointitapahtuman järjestämiselle.” 

Aiemmin on järjestetty aiheeseen liittyviä webinaareja, mutta nyt haluttiin järjestää lähitapahtuma. Vielä ei ole kuitenkaan suunnitteilla seuraavia tapahtumia. 

Tanssin ja tieteen pyörteissä viihtyivät myös Terttu ja Jouko.  

“Kuulimme Radio Pookissa mainoksen ja innostuimme heti. Etsimme sitten netin kautta lisää tietoa.” 

Pariskunnalla on tanssitaustaa, ja he alun perin tapasivatkin tansseissa. Aktiiviset elämäntavat sekä hyvinvointi ovat molemmille tärkeitä, ja tanssin lisäksi he käyvät myös pelaamassa lentopalloa. Opiskelijoiden tekemät tietoiskut olivat kiinnostavia, vaikka niiden läpikäyminen olikin ehkä hiukan nopeatempoista. He toivovat, että hyvinvointitapahtumia ja hyvinvointiin liittyviä tutkimuksia tehtäisiin lisää.

Tietomaan yhteistyökoordinaattori Sampo Puoskari on tyytyväinen tapahtuman onnistumisesta. 

“Senioreille ei ole aina helpointa järjestää tapahtumia, niin olimme hyvin innoissamme, kun saimme olla mukana tämän toteutuksessa.”  

Puoskari kertoo, että tiedekeskuksen tehtävänä on tieteen popularisointi, eli tuoda ihmiset lähemmäksi tiedettä. Tällaisten osallistavien tapahtumien avulla se onnistuu parhaiten. 

Tapahtumalle toivotaan jatkoa, ja sen mahdollista leviämistä muihinkin kaupunkeihin. Tietomaassa vastaavia tapahtumia ei voida kuitenkaan järjestää vähään aikaan, sillä siellä aloitetaan pian remontti. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*