Näyttelijän on hyvä olla Oulussa

Anneli Niskasen roolihahmo Vihaisessa leskessä on Ullis, joka ei anna vanhenemisen tai omien lastensa hidastaa omaa menoaan. KUVA: Kaisa Tiri / Oulun teatteri

Anneli Niskanen nähdään pääroolissa Vihaisessa leskessä. Taru Mäkelän ohjaama näytelmä sai ensi-iltansa Oulun teatterissa 1. marraskuuta.

Niskasen roolihahmo Ullis edustaa nykyaikaa monella eri tapaa. Hän on eläkeikäinen, juuri leskeksi jäänyt nainen, joka ymmärtää, ettei hänen elämänsä tarvitse päättyä, vaikka puolison elämä päättyisikin. Aihe on muutenkin ajankohtainen, jos otetaan huomioon mediassa käytävä keskustelu vanhusten asemasta.

Niskanen kertoo Ulliksen roolin olevan haastava. Tämä johtuu pelkästään siitä, että kyseessä on henkilö, jonka kautta koko tarina kulkee.

”Ulliksen roolin merkittävyys ei vähennä näytelmän pienten roolien tärkeyttä”, Niskanen korostaa.

Roolit muuttuneet vuosien varrella

Muun muassa näytelmässä Pohjoisesta tuulee sekä musikaaleissa My Fair Lady ja The Addams Family näytellyt Niskanen on ollut kiinnitettynä Oulun teatteriin vuodesta 1995.

Hän kertoo viihtyneensä Oulussa siksi, koska työ on pysynyt mielekkäänä ja pitänyt hänet liikkeessä. Vuosien aikana hänen saamansa roolit ovat kuitenkin muuttuneet.

“Ehkä ikä tuo syvällisyyttä. Se on heijastunut myös rooleihini.”

Naiset valokeilassa

Tänä syksynä Oulussa voi nähdä naisia useiden eri lajityyppien näytelmissä.

Niskanen ei kuitenkaan usko, että naisten olisi helpompaa saada monipuolisempia rooleja Oulussa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Monet naisnäyttelijät ovat tuoneet esille mediassa viime vuosina sen, ettei keski-ikäisille naisille välttämättä ole tarjolla rooleja. On myös esitetty väite, että naisten roolit näytelmissä ovat usein sivurooleja miesten rooleihin verrattuna.

Niskanen on eri mieltä. Hän viittaa Oulun teatterin nykyiseen ohjelmistoon, jossa ensi-iltansa ovat saaneet useat näytelmät, joiden päärooleissa loistavat naiset, myös keski-ikäiset.

Suurin osa yleisöstä on keski-ikäisiä naisia. Niskasen mielestä on tärkeää antaa heille roolien välityksellä samaistumispintaa. Hän kuitenkin painottaa, ettei teatterin ohjelmistossa rajata ikää eikä sukupuolta.

Hahmojen tarinat kiinnostavat

Vuosien saatossa erilaiset roolihahmot ovat ehtineet tulla Niskaselle tutuksi. Hän samaistuu kaikenlaisiin ihmishahmoihin mutta tietyllä varauksella.

”Kunhan heillä vain on tarina kerrottavanaan”, näyttelijä huomauttaa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*