Sokeiden viikko huipentui kutsuvierasnäytökseen Oulussa

Kutsuvierasnäytös järjestettiin Finnkino Plazassa. Kuva: Anton Kokkola

Sokeiden viikko sai arvoisensa päätöksen, kun Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvakiertueen kymmenes eli viimeinen näytös järjestettiin Finnkino Plazassa torstaina 11. marraskuuta. Näkövammaisten liiton, Specsaversin sekä Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset Ry:n järjestämä kutsuvierasnäytös oli tarkoitettu näkövammaisille ja heidän läheisilleen. Näytökseen oli ilmoittautunut 48 katsojaa.

Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva kertoo tarinan sokeasta, pyörätuolilla liikkuvasta miehestä, joka on kyllästynyt olemaan muiden palveltavana. Hän päättää lähteä tapaamaan ihastustaan toiseen kaupunkiin, jonne hänen täytyy matkustaa junalla. Päätöksestä alkaa melkoinen seikkailu, jossa kuvaillaan näkövammaisten päivittäin kohtaamia hankaluuksia.

Elokuva on tehty hienosti näkövammaiset huomioiden. Kaikki tapahtumat kerrotaan niin, että näytöstä on mahdollista seurata ilman kuvaa. Musiikin sekä erilaisten efektien avulla on onnistuttu luomaan tilanteisiin sopiva tunnelma. Kuvaus on toteutettu siten, että päähenkilö näkyy tarkkana lähikuvana ja kaikki muu ympärillä on sumeaa. Elokuvan seuraamisen helpottamiseksi elokuvasta on luotu kuvailutulkkaus MovieReading-sovellukselle. Sen tarkoituksena on kuvailla elokuvan tapahtumia yksityiskohtaisemmin kuin itse elokuvassa. Sovellus on ilmainen, ja sen käyttö vaatii omat kuulokkeet.

Kutsuvierasnäytös oli huipennus 7. – 14.11.2021 vietetylle sokeiden viikolle. Elokuvassa kiteytyy sokeiden viikon tämän vuoden teema ”Sano se sanoin”. Sokeiden viikolla on tarkoituksena avartaa käsitystä, kuinka tärkeää asioiden kuvailu on, sekä kertoa ihmisille kuvantulkkauksesta. Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sinikka Mäntyjärvi sekä Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset Ry:n toiminnanjohtaja Teija Kaikkonen tiivistivät yhdessä sokeiden viikon tavoitteet seuraavasti:

”Tärkein tavoitteemme on lisätä ihmisten tietoisuutta näkövammaisuudesta. Olisi tärkeää, että kohtaamiset näkövammaisten kanssa normalisoitaisiin ja heitä kohdeltaisiin tasavertaisina kaikkien kanssa. Usein kohdatessaan näkövammaisen ihmiset alkavat puhua suoraan avustajalle sen sijaan, että puhuisivat hänelle itselleen. Tähän yritämme saada muutosta puhumalla näistä asioista.”

Sokeiden viikolla Oulussa järjestettiin myös muuta ohjelmaa. Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset Ry:n työntekijä kävi yhdessä vapaaehtoisen näkövammaisen kanssa kertomassa toiminnastaan Oulun avohoitotalolla. Järjestö järjesti myös perinteiset käsityömyyjäiset, joissa näkövammaiset saivat myydä tekemiään käsitöitä.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*