Pohjois-Pohjanmaan ravintolarajoitukset tiukkenevat – ”Meillä on koronapassi käytössä koko ajan”

Ravintolarajoitukset tiukkenivat Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Ilona Manninen.

Koronan leviämisvaiheessa oleva Pohjois-Pohjanmaa on määrätty tiukempien ravintolarajoitusten piiriin. Rajoitukset astuivat voimaan 17. marraskuuta ja ovat voimassa toistaiseksi.

Rajoitukset vaikuttavat ravintoloiden aukioloaikoihin, anniskeluun ja asiakasmäärään. Aukioloaikojen osalta ravintolan on suljettava viimeistään yhdeltä yöllä. Anniskelu on sallittua aamu yhdeksästä puoleen yöhön. Ruokaravintoloiden sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikkojen maksimikapasiteetista. Anniskeluravintoloissa vastaavasta kapasiteetista on käytössä 50 prosenttia ja se koskee sisä- ja ulkotiloja. Sisätiloissa asioivalle henkilölle on löydyttävä istumapaikka pöydän tai tason äärestä. Mikäli ravintola kuitenkin ottaa koronapassin käyttöön, sen ei tarvitse noudattaa edellä mainittuja rajoituksia.

Koronapassi voi kasvattaa asiakasmäärää

Yksi koronapassin käyttöönottaneista on oululainen 1bar. Yrittäjä Pekka Paurolan mielestä koronapassi on sikäli hyvä asia, että se mahdollistaa ravintolan liiketoiminnan harjoittamisen suhteellisen normaalisti.

”Meillä on koronapassi käytössä koko ajan, koska olemme iltavetoinen baari. Meidän kohdallamme se on helppoa matematiikkaa, koska asiakaskunta on pääsääntöisesti 18–30-vuotiaita ja heistä on rokotettu noin 80 prosenttia. Tällä tavalla ajateltuna asiakkaiden maksimäärästä leikkaantuu pois vain noin 20 prosenttia”, Paurola toteaa.

Paurola nostaa esiin myös Oulun korkean ilmaantuvuusluvun, ja mieltää, että siihen nähden nyt voimaan tulleet ravintolarajoitukset tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden toiminnan pyörittämiselle.

”Ei tarvitse lomauttaa työntekijöitä ja se vaikuttaa esimerkiksi myynteihin”, Paurola kertoo.

Viimeisimmällä 14 vuorokauden tarkastelujaksolla ilmaantuvuusluku koko Suomessa oli THL:n mukaan 147,6. Oulussa vastaava lukema oli 331,9.

Paurolan mukaan koronapassin taustalla on kuitenkin myös ongelmia. Hän perustelee tätä poliittisella näkökulmalla.

”Hallitus on rakentanut ravintoloista maalitaulun koronapassin suhteen ja se tuntuu ravintola-alalla pahalta, koska moraalinen keskustelu kaatuu nyt ravintoloiden niskaan”, Paurola kertoo.

THL Tartuntatautirekisteri
Valtioneuvosto

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*