Kaijonharjun lähimmäiskorttelin konseptikilpailun työt nyt kaupunkilaisten nähtävillä – ”Oululaiset pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan”

Havas koostuu neljästä lamellitalosta sekä niiden kivijalkatilaan muodostuvasta yhteiskäyttötilasta. Kokonaisuuden sydämenä toimii Kalevalantien varteen sijoittuva yhteinen ja korkeatasoinen kortteliolohuone Havas. Korkeatasoisilla yhteiskäyttötiloilla on tarkoitus saada ihmiset tekemään asioita yhdessä omien kotien ulkopuolella.

Kaijonharjun alueella sijaitsevan lähimmäiskorttelin tontinluovutuskilpailu on tullut vaiheeseen, jossa kilpailuun osallistujien työt ovat nähtävillä Oulun kaupungin verkkosivuilla. Kilpailun kohteena toimii puolentoista hehtaarin kokoinen osa korttelista 20 Kaijonharjun keskustasta. Kilpailun tarkoituksena on saada uusien ehdotusten kautta uutta sisältöä lähimmäiskortteliajatukselle. Kilpailussa isona teemana on asumisen sekä yksityisten ja julkisten palveluiden yhdistävän niin sanotun hybridiajattelun nostaminen uudelle tasolle luovien ratkaisuiden avulla.

”Kaijonharjun alueella oli kaavoituksellisia tarpeita, ja alueen nostaminen profiililtaan korkeammalle edellytti laajempia toimia. Kaupungin asuntopoliittisissa linjauksissa teemana on ollut lähimmäisajattelu, jonka piirissä on tehty muun muassa hyvinvointipalveluiden sekä yhdyskunta- että ympäristöpalveluiden kesken poikkeuksellisen syvää yhteistyötä”, yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden asuntotoimenpäällikkö Jukka Kokkinen kertoo.

Yksi kilpailun tavoitteista on ehkäistä segregaatiokehitystä eli hyvä- ja huono-osaisten alueellista eriytymistä. Tavoitteena on myös vähentää erityisasumisen keskittymiä. Kilpailun keskeisenä teemana toimii myös Oulun kaupungin Auttava yhteisö -hanke, jonka tavoitteena on saada oululaiset ajattelemaan ja auttamaan naapureitaan ja lähimmäisiään. Kokkinen nostaa myös monipuolisuuden kilpailun isoksi teemaksi.

”Aktivoimme asuntoyhteisöitä yhteisöllisyyteen sekä yksinäisyyden ja turvattomuuden vastaiseen taisteluun. Lähimmäisajattelussa tarkoituksena on se, että toiminnat tukevat arjen laatua, ja se, että saisimme oululaiseksi ajatteluksi naapurin huomioimisen. Me lähdemme Oulussa siitä, että monimuotoinen asuminen ja monipuolinen asumisrakenne ovat tärkeitä hyvinvoinnin rakenteita. Erilaisten ihmisten asuminen yhdessä lisää myös suvaitsevaisuutta.”

Kilpailutöiden lähettämisaika oli 1.7.-1.11. ja kilpailutöitä saapui yhteensä kolme kappaletta: ”Havas”, ”Kaiku” ja ”Yhesä”. Vaikka ehdotuksia tuli vain kolme, Kokkinen ei ole pettynyt osallistujamäärään. Kokkinen uskoo, että pieni osallistujamäärä johtuu kilpailun vaikeista teemoista, ja mies epäileekin, että se on karsinut mukaan sellaiset kilpailijat, jotka haluavat tosissaan syventää asumisen tematiikkaa.

Kaiku koostuu matalammista ja toisistaan erillään olevista rakennuksista, jotka sijoittuvat koko korttelin alueelle. Kaikuun rakennettaisiin kaikenlaisia asuntoja pienistä yksiöistä noin sadan neliön perheasuntoihin. Korttelin palvelusydän muodostuu kaupungin palveluista, perheasumisyksiköstä, asukastuvasta, kahvilasta sekä mahdollisesta yhteiskäyttötilasta.

Oululaisilla mahdollisuus vaikuttaa kilpailun voittajaan

Kilpailutöitä voi kommentoida vapaasti Oulun kaupungin verkkosivuilla. Lopullisen valinnan voittajasta tekee yhdyskuntalautakunta erillisen arviointiryhmän esityksen perusteella. Kokkinen kuitenkin korostaa, että oululaisten jättämät kommentit otetaan huomioon valintaa tehtäessä.

”Jätetyt kommentit vaikuttavat ehdottomasti. Kaikki saatu palaute käsitellään arviointiryhmässä. Totta kai noteeraamme, mitkä ehdotukset saavat suosiota, mutta perusteluiden ja sisällön kautta tuodaan lisäarvoa, johon osaltaan arviointityö ja myös tuleva lopullisen lähimmäiskorttelin muovaava asemakaavahanke tukeutuu. Sen takia kuuleminen on järjestetty, että oululaiset pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan.”

Yhesä tarjoaa asumispalveluita kehitysvammaisille, liikuntavammaisille ja vanhuksille. Huoneistojen suunnittelussa otetaan huomioon muuntojoustavuus elämän eri tilanteisiin ja vaiheisiin. Korttelista löytyy ravintola sekä kaikille avoimia yhteisiä tiloja niin sisällä kuin ulkona. Korttelin julkiset palvelut kuten kirjasto, oppilashuolto ja nuorisotoimi ovat kaikille avoimia.

Aikaa kommentointiin on marraskuun loppuun asti. Vaikka nykyinen kilpailu on vielä kesken, Kokkinen kertoo jo nyt, että asumisteemaisia kilpailuja voidaan järjestää tulevaisuudessa lisää.

”Sopivilla teemoilla ilman muuta voi olla lisää kilpailuja. Näin voimakasta asumisen tematiikkaa sekä näin haasteellisia ja isoja asumiseen kytkettyjä innovaatioaiheita ei ole ollut vähään aikaan. Tämän kilpailun aika oli nyt. Ihan varmasti, kun oikean profiilin tarve kilpailulle on, järjestämme näitä jatkossa enemmän.”

Kilpailutöiden esittely

Kommentoi kilpailutöitä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*