Skotlanti tarjoaa kuukautissuojat ilmaiseksi — kuukautisköyhyys näkyy myös Suomessa

Kuukautisköyhyys koskettaa myös suomalaisia. Kuva: Pixabay.

Skotlanti tarjoaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille niitä tarvitseville. Päätöksen myötä Skotlannista tulee lakialoitteen kampanjoijien mukaan ensimmäinen maa, joka tarjoaa kuukautissuojia ilmaiseksi, Ylellä uutisoidaan.

Siteitä ja tamponeja aletaan jakamaan maksutta julkisten rakennusten wc-tiloissa. Skotlannissa oppilaille ja opiskelijoille on jaettu kouluissa ilmaisia kuukautissuojia jo parin vuoden ajan. Tällä on pyritty vähentämään maassa esiintyvää kuukautisköyhyyttä.

Kuukautisköyhyyttä esiintyy myös Suomessa

Suomessa kuukautissuojien arvolisäveron laskemisesta on käyty runsaasti keskustelua. Demarinaiset esittävät nettisivuillaan kuukautissuojien verotuksen laskemista nykyisestä 24 prosentista apteekin farmasiatuotteissa käytettävään 10 prosenttiin.

Suomessa on laskettu kymmenen kuukautissiteen paketin maksavan noin kaksi euroa, ja paketteja menevän kuukautisten aikana noin kahdesta viiteen. Jos perheessä on useampi suojia tarvitseva henkilö, voi kustannukset nousta kuukaudessa jopa kymmeniin euroihin, mikä on vähävaraiselle perheelle suuri menoerä.

Asia koskee erityisesti nuoria

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi uskoo, että kuukautisköyhyyteen voitaisiin puuttua kuntien tasolla jakamalla ilmaisia suojia niitä tarvitseville. Krasniqi korostaa asian koskevan erityisesti nuoria ja siksi siihen on erittäin tärkeä puuttua. ”Monet miettii, miten muka Suomessa ei olisi tällaiseen varaa, mutta kustannukset voivat olla etenkin nuorille suhteessa suuret”, hän sanoo.

Krasniqi toivoo Skotlannissa tapahtuneen lakimuutoksen nostavan lisää keskustelua aiheesta. ”En usko, että luvassa on nopeita muutoksia mutta toivon muutosta parempaan, sillä veroalennuksesta olisi suuri hyöty kuukautissuojia tarvitseville”, hän toteaa.

Lähteet:

Yle: Skotlanti teki tasa-arvon historiaa: tarjoaa jatkossa tytöille ja naisille ilmaiset  kuukautissuojat maailman ensimmäisenä maana

Demarinaiset: Kuukautisköyhyys on todellinen ongelma: Kuukautissuojien arvonlisävero on laskettava farmasiatuotteita vastaavaan alempaan verokantaan!

Vihreät nuoret: Vihreät nuoret: Lopetetaan kuukautisköyhyys!

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*