Black Friday on harhaanjohtava ja kulutushysteriaa lisäävä ilmiö

Black Fridayn alennukset eivät ehkä olekaan niin suuria, mitä monet kuluttajat luulevat. Kuva: Pixabay.

Tämän viikon perjantain, Black Fridayn odotetaan vetävän ennätysmäärä suomalaisia kuluttajia alennusmyyntiostoksille. Suomalaisittain ”musta perjantai” tarkoittaa vuoden suurinta yksittäistä ostospäivää. Ilta-Sanomien kyselyn mukaan suomalaiset odottavat myyntiriehalta keskimäärin 35 prosentin alennuksia. Todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Viime vuonna Black Fridayn alennusprosentti oli keskimäärin 4,5 eli huomattavasti odotuksia vähemmän.

Hintaoppaan selvityksen mukaan edellisvuonna 32 prosenttia tuotteista myytiin tavallista halvemmalla, mutta 15 prosenttia tuotteista kallistui. Lisäksi selvityksessä paljastui, että monet yritykset paisuttavat alennusprosenttejaan nostamalla tuotteiden hintoja Black Fridayta edeltävillä viikoilla. Näiden tuotteiden määrä oli tutkitusti 8,5 prosenttia. Myös hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo Ilta-Sanomille, että osa mainonnasta on harhaanjohtavaa.

”Hintoja verrataan normaalihintoihin, jotka on määritelty usein aika korkealle.”

Matinvesi-Bassett toteaa myös, että kuluttajan on vaikea huomata asiaa, sillä kaupat vaihtelevat ja päivittävät niitä erityisesti juuri isoille alennusviikoille. Hintoja voidaan vaihdella useitakin kertoja päivässä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Mika Hakamäki kertoo, että toistuvat hintamuutokset voivat täyttää lainvastaisen markkinoinnin tuntomerkit. Ilmiö on viranomaisten keskuudessa hänen mukaansa valitettavan yleinen.

Työssään Hakamäki on huomannut, että monissa myymälöissä juhlasesonkien alla muuttuvat tuotteiden hintojen sijasta lähinnä vain myyntiotsikot.

Yhden päivän alennusmyyntiriehan merkitys häviämässä

Helsinkiläinen Emilia, 19, kertoo hyödyntävänsä Black Fridayta lähes joka vuosi. Hän on ostanut muun muassa joitakin merkkivaatteita, joiden hintalapuissa on näkynyt suuri alennus.

Emilia kuitenkin myöntää ostaneensa myös sellaisia tuotteita, joita ei olisi välttämättä edes tarvinnut, mutta alennuksen vuoksi tuotteet ovat päätyneet ostoskoriin. Hän kuitenkin hieman kritisoi sitä, että Black Friday on muuttunut miltei kaikkialla koko viikon mittaiseksi villitykseksi.

”Nykyään monille yrityksillä Black Friday on jopa Black Week, missä menee mielestäni koko idea.”

Turussa asuva Sini, 34, puolestaan kertoo, ettei oikeastaan ilmiöstä pidä. Hänen mielestään ihmisiä yritetään saada ostamaan tavaroita vain ostamisen ilosta. Sini toteaa, että ihmiset voivat toki tehdä hyviäkin ostoksia, jos on aikonut muutenkin ostaa jonkun tuotteen. Hän ei kuitenkaan itse ole hyödyntänyt Black Fridayta.

”Aikamoista kulutushysteriaa”, hän tokaisee lopuksi.

Lähteet:

Ilta-Sanomat: Osa Black Friday -markkinoinnista on harhaanjohtavaa – ”Hintaa voidaan vähän nostaakin”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*