Kahviloissa reagoidaan koronan kehittymiseen

Kahvilat varautuvat koronatilanteen heikkenemiseen. Kuva: Pixabay.

Pohjois-Pohjanmaan heikentynyt koronavirustilanne näkyy jo nyt oululaisissa kahviloissa. Kaleva uutisoi Pohjois-Pohjanmaan siirtyneen viruksen kiihtymisvaiheeseen, ja uusia tartuntoja ilmenee päivittäin yhä enemmän.

Rotuaarilla sijaitseva Espresso House täyttyy yleensä kahvikuppien kilinästä ja pöytäseurueiden dialogeista, mutta nyt kahvilassa on rauhallista. Tällaiseen rauhallisuuteen vilkkaassa kahvilassa ei ole totuttu.

Paikan päällä asiointi vähenee, mutta tilaaminen on kasvussa

Kahvilan assistant managerina työskentelevä Mia Meskus kertoo tilanteen heikentymisen näkyvän kahvilan tuotossa ja näyttää samalla ajankohtaisia myyntitilastoja. Tilastoista käy ilmi, että selkeää myynnin laskua on huomattavissa jo edelliseen viikkoon verrattuna. ”Perinteisempi asiointi on vähentynyt selkeästi koronatilanteen kehittymisen myötä.”

Tiskin takana espressokoneella kahvia tekevä barista Fanny Pesonen yhtyy Meskuksen kommenttiin. Hänen mukaansa kahvilassa näkyy asiakkaita harvenemassa määrin. Keskuteluamme häiritsee kassan luona piipattava tabletti. Kyseessä on ruokalähettiyritysten Woltin ja Foodoran tilausvastaanotin.

Pesonen mainitsee näiden sovellusten kautta tehtyjen tilausten määrän lisääntyneen huomattavasti viime aikoina. ”Ennen yhden vuoron aikana tilauksia tuli kymmenkunta, mutta nykyään kymmenen tilauksen raja voi rikkoutua jo tunnin aikana.” Pesonen kuitenkin mainitsee, että tilaukset eivät ole korvanneet perinteisen asioinnin tuottoa. Lähinnä se on pehmentänyt voimakasta tiputusta.

Tulevana perjantaina vietettävän Black Fridayn odotetaan lisäävän hieman kahvilan tämänhetkistä myyntiä. ”Uskon, että tilanteesta huolimatta ihmiset ovat liikkeellä”, Meskus sanoo. Hän uskoo myös alkavan joulusesongin vaikuttavan positiivisesti kahvilan tuottoon.

Meskuksen mukaan myynnin laskuun ollaan varauduttu paremmin kuin keväällä. Silloin tilanne heikentyi hyvin nopeasti, ja muun muassa pienimmät Espresso House -kahvilat jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan.

Rotuaarin kahvila oli tarpeeksi tuottoisa pysymään auki, mutta siitä huolimatta työntekijöitä lomautettiin ja työtunteja vähennettiin. Meskus kokee, että pandemian toisesta aallosta selvitään taloudellisesti paremmin.

Turvalliseen asiointiin panostetaan

Oulussakin voimassa oleva maskisuositus näkyy kahvilan toiminnassa. Työntekijöillä ja suurimmalla osalla jonossa olevilla henkilöillä on maski kasvoilla asioinnin yhteydessä. Meskuksen ja Pesosen mukaan maskien käyttäminen on yleistynyt, minkä he näkevät vain positiivisena asiana.

Maskien lisäksi kahviloissa on kiinnitetty huomiota hygieniaan yhä enemmän. Työntekijät pesevät käsiään aina tiskin taakse astuessaan, ja yleisimmät kosketuspinnat kahvilassa desinfioidaan tunnin välein. Lisäksi aterimet on siirretty pois asiakkaiden ulottuvilta, jotta niiden kautta virus ei pääsisi leviämään.

Pesosen mukaan myös asiakkaiden palautteet hygieniasta ovat yleistyneet. ”Ihmiset kiinnittävät nykyisin enemmän huomiota hygienisyyteen, mikä on hienoa. Näin mekin voimme tehdä mahdollisia parannuksia siihen liittyen.”

Lähteet:

Kaleva: Poh­jois-Poh­jan­maa on siir­ty­nyt ko­ro­na­epi­de­mian kiih­ty­mis­vai­hee­seen, nämä uudet suo­si­tuk­set tulevat voimaan tors­tai­na – ”Pe­lä­tään, että epi­de­mia leviää Oulun ul­ko­puo­lel­le­kin”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*