Siirtolaisvirta Afrikasta Kanariansaarille on kiihtynyt hallitsemattomaksi

Marokosta on Gran Canarialle matkaa reilut 200 kilometriä. Taustalla näkyy naapurisaari Teneriffa, jonne laittomia siirtolaisia saapuu myös. Kuva: Marko Männistö

Kuluvan vuoden aikana Espanjaan kuuluville Kanariansaarille on saapunut yli 16 000 siirtolaista. Espanjalaisen uutistoimisto RTVE:n mukaan määrä on noussut viime vuoden vastaavaan aikajaksoon verrattuna yli kymmenkertaiseksi.

Suomalaisten suosiman lomakohteen Gran Canarian etelärannikko on monien siirtolaisten määränpää. Kalastajakylä Arguineguínin satamaan on perustettu väliaikainen leiri, jossa on noin kaksituhatta siirtolaista Länsi-Afrikasta. Olot leirillä ovat epäinhimilliset, sillä resursseja ei ole riittävästi. Osa siirtolaisista on kuljetettu saaren pääkaupungissa Las Palmasissa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Siirtolaisuus ei näy katukuvassa

Maahanmuuttoviranomaisten mukaan noin kuusituhatta siirtolaista on majoitettu koronan vuoksi tyhjillään oleviin hotelleihin.

”Ratkaisun on oltava väliaikainen, sillä saaren turismia käynnistellään uudelleen”, painottaa Majoitus- ja matkailualan yrittäjien liitto (FEHT).

Saarella asuvien suomalaisten mukaan siirtolaisia ei ole katukuvassa juuri näkynyt.

”Heitä kulkee pienissä ryhmissä silloin tällöin sijoituspaikkojen lähistöllä”, Hanna Värri sanoo. 

”Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja alueen viranomaiset tekevät ison työn, sillä se määrä, joka siirtolaisia on tullut, on aivan käsittämätön. Paikallisten lehtien perusteella Espanjan hallinto ei tunnu ymmärtävän, millaisesta ongelmasta täällä saarilla on kysymys.”

Ari-Pekka Niskanen kertoo, ettei tilanne huolestuta häntä henkilökohtaisesti.

Keskustelu käy kuitenkin vilkkaana paikallisilla yleisönosastoilla ja Kanaria-aiheisissa Facebook-ryhmissä.

”Samanlaista vastakkainasettelua tämä on aiheuttanut kuin mihin Suomessakin on tottunut. Kielenkäyttö on ehkä enemmän espanjalaisen värikästä. Molemmilla puolilla on suvakit vastaan rasistit -asetelmaa”, Värri kertoo.

Vaarallinen matka

Pääsääntöisesti siirtolaiset ovat matkalla Manner-Eurooppaan, mutta reittien ollessa pandemian vuoksi suljettu, menevät he ensin Kanarialle.

Merimatka Kanariansaarille ei ole vaaraton. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) mukaan kuluvan vuoden aikana on merellä kuollut 400 siirtolaista. IOM Senegalin johtaja Bakary Doumb peräänkuuluttaa kansainvälistä yhteistyötä.

”On tärkeää tukea laillisia kanavia, jotka vahingoittavat ihmiskauppiaiden liiketoimintamallia ja estävät ihmisiä kuolemasta”, Doumd lisäsi lausunnossaan.

Lähteet:

rtve.es

bbc.com: Migrant crisis: Hundreds evicted from Gran Canaria port as arrivals surge

efe.com

yle.fi: Kanariansaarille saapuu yhä enemmän siirtolaisia, vaikka merireitti on erittäin vaarallinen – joka 24. hukkuu

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*