Shakkimestarit varoittavat verkkoshakkivilpistä: huijaavatko yli puolet pelaajista? 

Shakki on haavoittuvainen elektroniselle huijaamiselle. Kuva: Pixabay.

Viime kuukausien aikana useat maailman parhaista suurmestareista ovat ilmaisseet synkkiä näkemyksiä verkkoshakin nykytilasta. Yhdysvaltain mestari Fabiano Caruana sanoi uskovansa, että yli puolet tittelipelaajista huijaa satunnaisesti. Shakin neljästoista maailmanmestari Vladimir Kramnik ja viisinkertainen Yhdysvaltain mestari Hikaru Nakamura uskovat todellisen määrän olevan noin neljännes. 

Suomen shakkiliiton puheenjohtaja ja kansainvälinen shakkituomari Eetu Tiiva ei jaa suurmestareiden pessimismiä. 

”Pisimmälle menevät arviot nettishakin kuolemasta ovat omasta mielestäni yliammuttuja. Se on tietysti totta, että melko korkea näyttötaakka on, että ruvetaan toteamaan nettishakissakaan, että on huijattu. Kyllä siellä sitä varmasti jossain määrin todettua enemmän esiintyy.” 

Yleinen tapa huijata shakissa on ulkoisen avun vastaanottaminen pelin aikana.  

”Tyypillinen huijaamisen muoto on erilaisten elektronisten laitteiden käyttö. Shakkiohjelman käyttö, joka antaa siirtosuosituksia”, kertoo Tiiva. 

”Se on selkeätä, että vilppi ja elektroniset laitteet ovat yksi keskeinen uhkakuva, mutta kyllä minä jaksan uskoa ja ajatella positiivisesti, että meillä riittää rehellisiä shakin pelaajia. Enkä minä näe, että lajin tulevaisuus kokonaisuudessaan olisi uhattuna. Tietysti tämä on haaste, johon täytyy reagoida.” 

Vuonna 1997 tietokone voitti shakin maailmanmestarin ensimmäistä kertaa ottelussa. Nykyään keskiverto älypuhelin pelaa huomattavasti paremmin kuin maailman parhaat suurmestarit. 

Maailman shakkiliitto Fédération Internationale des Échecs eli FIDE rankaisee lähipelissä huijaamisesta kiinni jäänneitä. 

”Yhden tai useammankin vuoden kilpailukielto voi tulla ensimmäisestä rikkeestä”, sanoo Tiiva. 

Vuonna 2019 Tšekkiä edustanut suurmestari Igors Rausis jäi kiinni puhelimen käytöstä pelin aikana. Rangaistukseksi FIDE otti häneltä pois suurmestarin tittelin ja antoi hänelle kuuden vuoden kilpailukiellon. Kotimaiset shakkiseurat eivät myöskään ole säästyneet huijaamiselta. 

”Meillä liiton kurinpidossa on ollut yksi tapaus käsiteltävänä, jossa on langetettu tällaisesta tapauksesta seuraamus”, kertoo Tiiva. 

”Valvontaa on tiukennettu. Avoimissa turnauksissa huijaaminen ei mitenkään ole selvää ja helppoa, mutta ei mahdotontakaan.” 

Shakkisivusto Chess.com ilmoitti 10.10.2022 sulkevansa yli 800 tiliä päivittäin vilppiä koskevista syistä. Sivuston arvion mukaan ensi vuoden alkuun mennessä se on sulkenut miljoona tiliä huijaamisesta. 

Lähteet: 

C-Squared: Hans Niemann VS Fabi In Crucial US Championship Game, Magnus Starts Drama In Qatar 

GMHikaru: Hikaru, Bok & Hammer on Cheating in Titled Tuesdays 

Helsingin Sanomat: Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti 

Chess.com: About Online Chess Cheating 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*