Salibandyn MM-kisat ovat alkaneet – Päävalmentajalle prosessi on pitkä ja haastava

Maajoukkuepelaajat pääsevät harjoittelemaan lajia Singaporessa muutaman kerran ennen kisoja. Kuva:Bixabay

Naisten salibandyn maailmanmestaruuskisat ovat alkaneet, mutta Suomen maajoukkue on valmistautunut niihin jo melkein kaksi vuotta. MM-kisat pelataan 2.–10.12. Singaporessa, jossa joukkueella on tavoitteena saavuttaa maailmanmestaruus.

Uusi projekti alkaa aina edellisten MM-kisojen jälkeen seuraavana keväänä. Kisaprojektin aikana pelaajat kokoontuvat yhteen vain noin viisi kertaa. Pituudeltaan leirit kestävät kerrallaan noin 3–5 päivää.

”Loppu viimein meillä ei ole hirveästi päiviä, kun olemme yhdessä”, kertoo naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen.

”Ensimmäiselle leirille kutsutaan isompi joukko pelaajia paikalle ja leirin pääpointtina on kertoa pelaajille toimintatavoista.”

Naisten maajoukkueen leiritykset pidetään yleensä Eerikkilän urheilupuistossa, jossa on otolliset tilat salibandyn harjoittelulle. Kesän kynnyksellä järjestettävällä leirillä testataan enemmän pelaajien fysiikkaa ja syksyllä lähempänä kisoja tärkeimpänä pääpisteenä tulee esille pelilliset asiat. Ennen MM-kisoja pelataan EFT-turnaus, jossa pelaavat vastakkain salibandyn isoimmat maat Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Tšekki.

”EFT-turnauksilla on iso painoarvo, koska siellä näemme ketkä pelaajat pärjäävät maaotteluissa.”

Päävalmentajalla on käsillä paljon työtä ennen pelaajien lopullisia valintoja kisakoneeseen. Leirien ja turnausten välillä Kurronen katsoo paljon pelejä ja on yhteyksissä pelaajiin ja seuran valmennustiimiin. Yksi kisaprojekti kestää kaksi vuotta, mutta Kurroselta taustaa on jo kahdeksan vuoden takaa, joten pelaajien toimintatavoista ja pelitaidoista hänellä on jo jonkin verran tietoa. Isoimman painoarvon valintoja tehdessä saavat pelaajien persoonat ja se, miten joukkueesta saataisiin yhtenäinen.

”Pyrin paljon keskustelemaan pelaajien kanssa, jotta minulla olisi tarpeeksi laaja käsitys heistä ja saisin luotua hyvän luottamussuhteen heidän kanssa.”

”Kun päätökset on tehty ja joukkueen valinta valmis, siihen uskotaan ja luotetaan koko valmennustiimin voimin.”

Valmennustiimi ei ole aina yksimielinen. Joskus joudutaan vääntämään.

”Meillä on kasassa hyvä valmennustiimi, mutta aina emme tietystikään ole asioista samaa mieltä. Onneksi niistäkin pääsemme aina loppujen lopuksi yhteisymmärrykseen.”

Kisoihin valitaan 20 pelaajaa sekä 10 varapelaajaa.

”Kun valinnoista ilmoitetaan pelaajille, ensimmäiset 20 puhelua ovat mukavia ja viimeiset 10 puhelua ovat vaativia pettymysten takia. Ei ne ole helppoja minullekaan ja nämä ovat niitä tämän työn raskaimpia puolia.”

Kurrosen työnkuvaan kuuluu paljon muutakin. Hän on usein yhteyksissä seurojen valmentajiin, jotta hän olisi mahdollisimman hyvin kärryillä, miten seuratoiminnassa menee. Joka leiriltä ja turnauksesta Kurronen on yhteyksissä valmentajiin näiden pelaajien suorituksista.

”Maajoukkueen päävalmentajan rooliin kuuluu myös olla keulakuvana, toimia esimerkillisesti ja ottaa kantaa asioihin.”

Tällä hetkellä Suomen naisten maajoukkue on todella lähellä maailman kärkeä.

 ”Meille kelpaa vain maailmanmestaruus. Kisoissa saattaa käydä niinkin tiukasti, että rankkari sisään ja rankkari ulos ja lopputulos voikin olla raadollinen. Toinen tavoite on saada joukkueesta kaikki mahdollinen potentiaali irti. Urheilu on siinä mielessä raakaa, että jos pelit kaatuvat omiin hölmöilyihin, siinä ei auta surkuttelu.”

Naisten maajoukkue lensi 25.11. Singaporeen valmistautumaan alkaviin kisoihin. Valmistautumisleirillä painotetaan fysiikkaa, joukkueen ryhmäytymistä ja ilmastoon totuttautumista.

”Tietysti käymme läpi myös pelillisiä asioita ja pelaajien roolituksia.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*