Makumatka pienellä budjetilla

Surullisen tyhjä jääkaappi. Kuva: Pixabay

On perjantai-ilta. Aikuislukiossa opiskeleva, pienituloinen Arttu Mikkonen astuu Raksilan Prisman pyörivistä ovista sisään, pyrkimyksenään ostaa tulevan kolmen päivän ruoat viidellätoista eurolla. Turvaporteilta mukaan tarttuu ainoastaan kepeä, pieni kori.

Ensimmäisenä vastassa komeilee värikäs vihannes- ja hedelmäosasto, jonka antimet hieman notkistavat ostoskorin kahvaa: matkaan lähtee terttu banaaneita ja erilaisia sipuleita isoissa pakkauksissa, sekä tuoretta chiliä ja inkivääriä. Ostoslistalle mahtuu myös kilokaupalla perunaa sekä porkkanaa. Salaattipuoli jää kuitenkin koristamaan kaupan hyllyjä.

”Kun rahat ovat tiukassa, on tärkeintä suunnitella ateriat mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen ja kilohintaa katsoen”, Mikkonen toteaa.

Leipäosaston ohi kuljetaan taakse katsomatta: Mikkonen kertoo olevansa keliaakikko, ja vaikka hän näkisi vehnäisen leivän mahtuvan pieneenkin budjettiin, ovat gluteenittomat vaihtoehdot usein kolmasosan tai jopa puolet kalliimpia. Myös lisukkeet kuten juusto tulevat suhteellisen kalliiksi yhden hengen taloudessa.

Ostosretki jatkuu halpaa proteiinia etsiessä. Lopulta koriin valikoituu pussillinen soijarouhetta, pieni paketti tofua sekä halvinta kananjauhelihaa ja munia. Viime töikseen Mikkonen nappaa koriin vielä ruokakermaa, säilykepapuja ja kaurahiutaleita. Kassalla budjetti ylittyy hieman yli eurolla, eikä ostoskassi kummemmin selässä paina. Mikkonen on kuitenkin tyytyväinen:

”Salaattia ja tomaattia olisin toki vielä halunnut, mutta kyllä näistäkin aineksista hyvän ruuan saa.”

Kauppareissu päättyy pieneen keittiöön, jonka hyllyt ovat pullollaan erilaisia mausteita, kastikkeita sekä öljyjä. Seinällä roikkuu puolitäysi, alkujaan kymmenkiloinen säkki valkoista riisiä. Osa keittiön antimista on peräisin Aasia-marketista, jossa itämaisesta ruoasta pitävä Mikkonen kertoo vierailevansa melko usein.

”Vaikka voisi kuvitella etnisten, erikoistuneiden ruokakauppojen tulevan kalliimmiksi, on tilanne paikoittain myös päin vastoin. Esimerkiksi tietyt öljyt, riisi sekä nuudelit ovat Aasia-marketissa halvempia”, Mikkonen kertoo.

Halvallakin saa hyvää

On aika valmistaa illallinen: paistettua, tulista munariisiä tofulla. Ensi töikseen Mikkonen pilkkoo tofun sopiviksi kuutioiksi ja asettaa ne kuivumaan talouspaperille. Leikkuulaudalle valikoituu myös porkkanaa, valkosipulia, inkivääriä sekä tuoretta, pientä ja tulista chiliä.

Keittiön täyttää paahdetun seesamiöljyn tirinä. Tofuun sekä porkkanaan otetaan rapeat paistopinnat; valkosipuli sekä muut mausteet kuullotetaan. Eilispäivänä valmiiksi keitetty riisi paistetaan rapeaksi. Annoksen kruunaavat hunaja, soijakastike sekä seesaminsiemenet.

Huokeasta hinnasta huolimatta ruuan tuoksu on huumaava. Lautaset tyhjenevät ripeällä tahdilla, ja ainoat moitteen sanat johtuvat santsikierroksen puutteesta.

”Tekipä eetvarttia”, Arttu huokaa.

Lisää vinkkejä halpaan ruokailuun:

  • Osta vähintään kalliit raaka-aineet, kuten liha sekä kala isoista ja halvoista kaupoista.
  • Suunnittele ateriat etukäteen esimerkiksi kolmen päivän ajanjaksoille, ja hyödynnä samoja aineksia eri ruuissa.
  • Tee hankinnat kilohinnan mukaan, mutta älä osta liikaa nopeasti pilaantuvia tuotteita.
  • Kun rahatilanne sallii, sijoita mieluisiin mausteisiin sekä kastikkeisiin.
  • Suosi tuoretta ruokaa ja pakasteruokaa, sillä valmisruoka sekä einekset tulevat pitkän päälle kalliiksi.
  • Hyödynnä netistä löytyviä satokausikalentereita. Kalliinakin tunnetut raaka-aineet ovat yllättävän halpoja satokausiensa huipuilla.
  • Tarvittaessa myös niin kutsutuista leipäjonoista on suuri apu.
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*