Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä toimittajien kanssa rikosuutisoinnissa

Poliisi pitää tiedotustilaisuuksia informaation jakamiseksi. Kuva: Pixabay

Toimittajien ja poliisin yhteistyö on olennainen osa rikosuutisointia, sillä se mahdollistaa yleisön tiedottamisen samalla, kun rikostutkinta etenee. Toimittajat käyttävät apunaan poliisin julkistamia tietoja, kuten tiedotteita ja lehdistötilaisuuksia, saadakseen faktoja rikostapauksista ja niiden etenemisestä.

Poliisi tiedottaa mediaa aktiivisesti. Kuva: Pixabay

Poliisi jakaa tietoa pääasiassa omien viestintäkanaviensa, kuten verkkosivujen ja sosiaalisen median, kautta. Lisäksi poliisi järjestää medialle suunnattuja tiedotustilaisuuksia erityisesti merkittävien rikosten yhteydessä. Tiedotteen sisältöä rajoittaa kuitenkin tutkinnallinen salassapitovelvollisuus, mikä tarkoittaa, että poliisin on pidettävä osa tiedoista luottamuksellisina rikostutkinnan turvaamiseksi.

 ”Poliisin viestintää sitoo erilaiset lait, muun muassa esitutkintalaki ja julkisuuslaki. Poliisilla on paljon salassa pidettävää tietoa, joten aina täytyy punnita, mitä julkisuuteen voidaan lain mukaan antaa, siten, että ei aiheuteta tarpeetonta haittaa kenellekään”, kertoo viestintäasiantuntija Riikka-Tiina Sipilä Oulun poliisilaitoksen viestintäyksiköstä.

Rikostoimittajat saavat tietoa poliisilta, mutta aina poliisi ei tiedota asiasta enempää

Rikostoimittajat ovat yhteydessä poliisiin tapahtumien alkuvaiheessa ja pyrkivät haastatteluilla ja taustatyöllä täydentämään tietoja saadakseen kattavan kuvan tapahtuneesta.

On kuitenkin olemassa tapauksia, joissa poliisi ei voi tiedottaa asiasta enempää.

Rikostoimittaja ja MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén kertoo, että poliisi ei ole toimittajien ainoa tietolähde tietyissä tilanteissa.

”Poliisi ei ole meidän ainoa tiedonlähde tällaisessa tilanteessa, jos on vaikka joku rikos juuri tapahtunut, kyllä me lähdetään selvittämään tapahtumien kulkua muutakin kautta. Saamme tietoa vaikkapa silminnäkijöiltä, sivullisilta uhrin tai omaisen läheisiltä, tutuilta tai vaikkapa naapureilta. Totta kai tiedot täytyy vahvistaa poliisilta, emme lähde julkaisemaan mitään vahvistamatonta tietoa.”

 
”Ottamatta kantaa yksittäisiin tapauksiin voi olla, että esitutkintalain perusteella ei ole oikeasti mitään, mitä saataisiin tiedottaa. Esimerkiksi kuolemaan johtaneissa tapauksissa voi olla, että syyt ovat kuolleen terveyteen liittyviä, joita ei voi salassapitovelvoitteiden vuoksi mahdollista antaa julkisuuteen poliisin toimesta”, toteaa Oulun poliisilaitoksen viestintäasiantuntija Riikka-Tiina Sipilä.

Niin median kun poliisinkin mielestä yhteistyön perustana on molemmin puolinen luottamus, joka on rakentunut vuosien saatossa.

” Sidosryhmäyhteistyöllä ja asioista puhumalla sitä luottamusta ylläpidetään. Yleensä luottamus ansaitaan puolin ja toisin” summaa Oulun poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Tero Väyrynen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*