”Tänä syksynä ensimmäistä kertaa B-luokan ajokokeen suoritti useampi 17-vuotias kuin 18-vuotias”, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kuljettajapalveluiden osastopäällikkö Henna Antila kertoo.
Kun 17-vuotiaiden ajokortillisten määrä kasvaa, lisääntyvät tilastoissa luonnollisesti myös ikäluokan onnettomuudet. Onnettomuusalttiuden taustalla on muun muassa nuorten kokemattomuus.
Ajokortin ikäpoikkeuslupien määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin vuoden 2018 ajokorttilain muutosten myötä.
Vuonna 2018 ikäpoikkeuslupia myönnettiin yhteensä 1200, kun taas tänä vuonna lupia on myönnetty 18 792 kappaletta lokakuun loppuun mennessä, selviää Traficomin tilastosta.
Ajokorttiuudistuksen taustalla nuorten liikkumistarpeet
Ajokorttilain uudistuksessa kevennettiin ikäpoikkeusluvan myöntämisedellytyksiä.
Uudistuksen jälkeen poikkeusluvan myöntämisperusteina huomioidaan ensisijaisesti ajokorttia suorittavien omat kulkutarpeet. Uudistuksen tavoitteena on tukea nuorten ammatinvalintaa ja työllistymistä.
Muun muassa pitkät välimatkat ja puutteet joukkoliikenneyhteyksissä ovat syitä sille, että ne nuoret, jotka joka tapauksessa olisivat hankkineet ajokortin heti 18-vuotiaana, tekevät sen nyt vuotta aikaisemmin. Antilan mukaan myönnetyillä ikäpoikkeusluvilla on voitu vastata nuorten itsenäisen liikkumisen tarpeisiin.
Lain hyväksymisen yhteydessä valtioneuvoston tulee teettää seurantatutkimus ajokorttilain uudistusten toteutumisesta ja vaikutuksista. Tutkimuksen valmistelu alkoi Liikenne- ja viestintävirastossa kesällä 2020, ja tutkimusta toteutettiin vaiheittain vuoteen 2022 saakka.
Nuoret yliedustettuina henkilöautojen onnettomuustilastoissa
”Nuorten kuljettajien liikennekuolemien vuosittaiset määrät ovat jotakuinkin ennallaan”, kertoo Liikenne- ja viestintäviraston erityisasiantuntija Riikka Rajamäki Traficomin tiedotteessa.
Maaliskuussa 2021 julkaistuissa ensimmäisen seurantatutkimuksen tuloksissa selviää, että 17-vuotiaiden henkilöauton kuljettajien loukkaantumiset onnettomuuksissa lisääntyivät vuosina 2019 ja 2020. Saman ikäluokan onnettomuusmäärät vastaavasti vähenivät vähemmän turvallisilla moottoriajoneuvoilla, kuten mopoilla.
”Nuoret ovat ikäryhmän kokoon ja ajokorttien määrään nähden yliedustettuja henkilöautojen onnettomuustilastoissa”, Henna Antila toteaa.
Nuorten onnettomuusalttiuden taustalla ovat kypsymättömyys, ajokokemuksen vähäisyys, sekä esimerkiksi liikkuminen yöaikaan viikonloppuna kaveriporukalla. ”Erityisesti nuoret miehet luottavat liikaa omiin ajotaitoihinsa”, Antila perustelee ilmiön taustoja.
17-vuotiaat ajokortin haltijat joutuivat 18-vuotiaita useammin väliaikaiseen ajokieltoon ensimmäisenä ajokorttivuotenaan, selviää tutkimuksesta.
Antilan mukaan ajokieltoon joutuvien joukko oli pienehkö eli selkeästi valtaosa ikäpoikkeusluvalla ajavista nuorista kuitenkin käyttäytyy hyvin liikenteessä.
Ikäpoikkeuslupien tulevaisuus
Vuonna 2022 hallitus teki eduskunnalle esityksen ajokorttilain muuttamisesta erityisesti nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Esityksessä ehdotettiin ikäpoikkeuslupien poistamista, eli vanhempien suostumus sekä hyväksytty kuljettajantutkinto riittäisivät kortin saamiseen. Lisäksi harkittiin 17-vuotiaiden kuljettajien ajo-oikeuden rajoittamista muun muassa matkustajamäärän rajoituksella.
Asian käsittely raukesi tuloksettomana, koska eduskunnan vaalikausi päättyi ennen kuin esityksen käsittely saatiin päätökseen.
”Tällä hetkellä ikäpoikkeuslupiin liittyen ei ole juuri nyt työn alla säädösmuutoksia”, Antila kertoo.
EU:ssa on käsittelyssä uusi ajokorttidirektiivi, jossa on 17-vuotiaisiin kuljettajiin liittyvä uudistusehdotus, niin kutsuttu apukuljettajamalli, Antila jatkaa. Se tarkoittaa, että he saisivat ajaa vain niin sanotun apukuljettajan valvonnassa. Ehdotuksen mukaan apukuljettajana voisi toimia 25 vuotta täyttänyt henkilö, jonka ajokortti on ollut voimassa viisi vuotta.
Antila paljastaa, että Suomessa tullaan avaamaan ajokorttilaki direktiivin käyttöönottamiseksi muutaman vuoden sisällä EU:n käsittelyn ja direktiivin hyväksymisen jälkeen.
Lähteet
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom:
Ajokortin ikäpoikkeuslupiin liittyvät tilastot
Ajokorttilakiuudistuksen seurantatutkimuksen ensimmäinen osa valmistunut
Ajokorttilain uudistuksen liikenneturvallisuusvaikutukset
Valtioneuvosto:
Ajokorttilain seurantatutkimus
Hallituksen esitys ajokorttilain muuttamisesta
Liikenne- ja viestintäministeriö:
Arviomuistio ajokorttilain muutoksille – Nuorten liikenneturvallisuus
Yle:
17-vuotiaat Jonnet eivät lämpene kevytautoille, mutta apukuljettajamalli on harkitsemisen arvoinen
Kommentoi