Huumeiden ongelmakäyttö ja siihen liittyvät kuolemat ovat kasvava ilmiö Suomessa. Viime vuonna huumeiden yliannostukseen menehtyi 253 ihmistä, joista 89 oli alle 25-vuotiaita. Suomi onkin Euroopan kärkimaita alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa.
Vaikka ongelman ratkaisemiseksi kaivattaisiin kipeästi toimenpiteitä ja parempaa ennaltaehkäisyä, resurssien puute ja hyvinvointialueiden säästöt vaikeuttavat asiaa. Erilaiset järjestötoiminnat yrittävät kuitenkin parhaansa mukaan tarjota apua sitä tarvitseville.
Oulun A-kilta tarjoaa matalan kynnyksen vertaistoimintaa riippuvuudesta kuntoutuville ja heidän läheisilleen
Oulun A-Kilta ry on vuonna 1967 perustettu yhdistys, joka tarjoaa jäsenilleen vertaistukitoimintaa. Jäseneksi liittyminen ei jäsenmaksun lisäksi edellytä mitään, ja jäseneksi voi liittyä kuka vain. Jäsenmaksu on kymmenen euroa vuodessa, ja se mahdollistaa esimerkiksi ryhmätoimintaan sekä retkiin osallistumisen. Myös rantasaunan käyttö ja järjestölle kuuluvan minibussin vuokraaminen ovat mahdollisia jäsenille.
Oulun A-Killan toiminnanjohtaja Taina Jaakola-Kuosmonen on aloittanut työssään vasta pari kuukautta sitten, mutta on jo tässä ajassa päässyt tiedostamaan toiminnan merkityksen jäsenille.
“Tässä kun on asiakkaita jututtanut ja kuunnellut heidän elämäntilanteitaan ja taustojaan, niin kyllähän siinä on huomannut, että tämä on monelle tosi tärkeää toimintaa”, kertoo Jaakola-Kuosmonen.
Tiivis ja toisiaan tukeva yhteisö on mahdollistanut monien ystävyyssuhteiden syntymisen paikassa, jota voisi kuvailla useiden osalta jopa toiseksi kodiksi.
Jaakola-Kuosmonen tuo esille ongelmat, joita rahoitusten leikkaukset tuovat järjestyksen toiminnalle. “Yhdistyksillä on aika tiukat ajat”, hän toteaa. Arki on pysynyt toiminnan kannalta samanlaisena, mutta esimerkiksi palkkatukityön tarjoaminen on vaikeutunut resurssien puutteen vuoksi. Palkkatukioikeutta on tiukennettu ja sataprosenttiseen palkkatukioikeuteen vaaditaan pidempi ajanjakso työttömyyttä. Tällä hetkellä yksi yhdistyksen työntekijöistä on palkkatuella.
Toiminnan toivotaan tavoittavan enemmän nuoria
Yksi toiminnanjohtaja Jaakola-Kuosmosen mainitsemista tavoitteista yhdistyksen tulevaisuudelle on nuorten ihmisten tavoittaminen. Jäseniä yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 140, mutta suurin osa heistä on vanhempaa ikäluokkaa.
Markkinoinnin ja viestinnän kehittäminen ovat yksi keino, jolla nuorten tavoittaminen pyritään saavuttamaan. Tällä hetkellä yhdistys panostaa verkostoyhteistyöhön, jonka kautta ihmiset pääsevät tutustumaan toimintaan.
Vertaistoiminnalla tärkeä merkitys asiakkaiden elämässä
“Toiminnan merkitys on 50 prosenttia elämästä”, kuvailee yksi asiakkaista. Yhteisöllisyys, tekeminen, tuki ja sosiaaliset suhteet tuovat jatkuvuutta elämään ja antavat voimia pysyä selvinpäin. Yhdistyksen keskeinen ajatus on luoda ihmisille toimintaa päihteiden käytön tilalle ja näin täyttää tyhjiö, joka muodostuu päihteiden lopettamisen jälkeen.
Asiakkaiden mukaan mieliala nousee heti, kun pääsee paikan päälle, vaikka joinakin päivinä tuntuu vaikealta poistua kotoa. Yleinen ajatus A-Killan tiloissa onkin, että kaikki ovat sinne tervetulleita, kunhan paikalle tullaan selvin päin.
Lähteet:
Kommentoi